Over twee weken bestaat Vrijdag Burgerdag twee jaar en dat betekent dat ik inmiddels een heleboel recepten heb gemaakt. En nu komt een kleine bekentenis: het allerlastigste is om iedere keer weer met een naam te komen. Soms het simpel: als ik een burger maak met zuurkool (goed idee trouwens!), dan kan ik hem de Zuurkoolburger noemen. Maar soms ligt de naam een stuk minder voor de hand. Zoals deze week.

Ik heb een prima burger bedacht – al zeg ik het zelf – maar heb na het schrijven het recept nog een half uur naar mijn scherm zitten om een naam te verzinnen. Uiteindelijk besloot ik hem een Kerst-thema te geven. De kleuren rood en groen komen er in terug en heel stiekem vind ik hem prima geschikt voor een kerstdiner. Bij deze presenteer ik dan ook: de Last Christmas Burger.

Last Christmas Burger

Ingrediënten

  • 300 gram versgedraaid rundergehakt
  • 2 lekkere verse broodjes
  • 2 augurksticks
  • 4 dikke plakken ontbijtspek
  • 4 plakjes ingemaakte jalepeño’s
  • 1 zoete witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 volle eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 volle theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn

Bereiding

  1. We beginnen met het snijwerk. Versnipper een kwart van de ui zo fijn mogelijk. De rest van de ui snijd je met een scherp mes in extreem dunne reepjes; hoe dunner hoe beter. Ook het teentje knoflook mag fijngesneden worden.
  2. Meng in een kom het gehakt met de snippers ui, de knoflook, het paprikapoeder en de komijn. Maak vervolgens van het gehakt twee mooie bollen en druk die voorzichtig plat tot twee burgers. Deze moeten altijd net wat dikker zijn dan je denkt omdat ze in de pan weer wat inkrimpen. Bestrooi de burgers aan beide kanten met wat zout.
  3. Zet een kleine koekenpan op het vuur en bak hierin het spek mooi bruin. Laat de plakjes uitlekken op een stukje keukenpapier.
  4. Veeg de pan schoen en doe hier een klontje boter in. Vervolgens bak je hierin de ui op heel laag vuur. Blijf regelmatig roeren, terwijl je de rest van het recept doorloopt.
  5. Ook in een grote koekenpan doe je een klontje boter. Snijd de broodjes open en gril de snijvlakken in de boter in een minuutje mooi bruin. Veeg ook deze pan schoon en zet hem weer op hoog vuur. Bak de burgers hierin. Zodra je vocht bovenop ziet (na ongeveer 3 minuten), draai ze om en bak je ze nog 2-3 minuten.
  6. Smeer een beetje mayonaise op de onderkant van het broodje. Leg hierop de gebakken ui, de burger, twee plakjes jalepeño en twee plakjes spek. Maak af met een flink klodder ketchup en leg bovenop het broodje de augurk die je vastzet met een prikkertje.