“Een kipburger graag”, zei een vriendin nadat ik haar uitnodigde om een burger te komen eten. Nu had ik al een tijdje een idee voor een burger met hele lekkere crispy bacon met een korstje. En plots bedacht ik me dat ik die prima kan veranderen in een kipburger. Samen met een supersimpel (en extreem pittig) werd de Tex-Mex Chicken Burger geboren. Het is er eentje die je gewoon moet uitproberen!

Tex-Mex Chicken Burger

Ingrediënten

  • 500-600 gram versgedraaid kippengehakt
  • 1 volle eetlepel tex-mex kruiden zonder zout
  • 4 lekkere verse burgerbroodjes
  • 6 (of 9!) rechtse plakjes ontbijtspek
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 mililiter melk
  • 1 volle theelepel pittig paprikapoeder
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 25 gram botersla
  • 1 ui
  • 6 schijfjes ingemaakte jalapeño
  • 3 eetlepels mayonaise

Bereiding

  1. Stiekem het allerbeste ingrediënt van deze burger is de crispy bacon. Ongelofelijk ongezond, maar zo ontzettend lekker! Het lijkt moeilijk om te maken maar dat valt reuze mee. Pak twee schaaltjes. Doe in de ene melk. In de andere meng je bloem met wat zout en het paprikapoeder. Zet een klein stilpannetje op het vuur en zet er een thermometer in. De olie moet zo’n 180 graden worden. Houd altijd een deksel in de buurt om in geval van nood de pan te kunnen afdekken!
  2. Als de olie heet is pak je een plakje ontspijtspek. Die haal je door de bloem, door de melk en dan weer door de bloem. Vervolgens frituur je hem ruim een minuut. Gebruik een schuimspaan of metalen tang en vergeet ook niet om het spek een keer om te draaien. Als een plakje mooi bruin is haal je het uit het vet. en leg je het in een schaaltje met keukenpapier om uit te lekken. Belangrijk: frituur maximaal 2 plakjes tegelijkertijd anders is de kans groot dat het mislukt. Vergeet niet het vuur onder pan uit de draaien als je klaar bent.
  3. Nu maken we de saus. Doe de jalapeños en mayonaise samen in een keukenmachine (of een schaaltje en gebruik een staafmixer). Hak de boel mooi fijn dat er een oranje saus ontstaat.
  4. Meng de tex-mex kruiden en een beetje zout door het kippengehakt. Knip een vel bakpapier in vier stukken en maak op elk stuk een burgen met behulp van een kookring met een doorsnede van 10 tot 12 centimeter.
  5. Snijd de ui in reepjes. Zet een kleine koekenpan op het vuur en bak hierin de ui op laag vuur in een beetje olie. Niet ondertussen snoepe van het spek, hè!
  6. Zet een grote koekenpan op hoog vuur. Snijd de broodje open en gril de snijvlakken. Eventueel kun je een beetje boter in de pan doen voor een extra mooi resultaat. De burgers zijn toch al ongezond. Veeg na gebruik de pan goed schoon en zet hem weer op hoog vuur.
  7. Leg de burgers in de pan. Door de om te keren en dan het bakpapier eraf te trekken. Bak ze drie minuten per kant.
  8. Bouw de burger door op het broodje eerst wat sla te leggen. Dan de burger erop. Vervolgens ui en spek en tot slot de saus. Enjoy!