Over werkelijk elke business kun je tegenwoordig trendrapporten downloaden met daarin de laatste ontwikkelingen en voorkeuren van consumenten. Jawel, zelf over de burgerbusiness. Schweid & Sons heeft een onderzoek gedaan onder burgerrestaurants naar hun menu’s en de voorkeuren van hun klanten. Daar kwam onder meer uit dat 38 procent van de burgerrestaurants een briochebroodje gebruikt voor hun populairste burger, terwijl 3 procent een burger op een pretzel serveert (hoe dan?!). 

Tomaat en sla zijn (niet geheel) verrassend de populairste groentes op burgers, maar advocado scoort erg hoog en staat op de derde plaats, gevolgd door champignons op de vierde plaats. Ui is minder populair dan je misschien zou verwachten, maar dat komt ook doordat er in het onderzoek verschil is gemaakt tussen witte en rode ui. Als het gaat om vleestoppings dan is Bacon de absolute nummer 1. Qua kaas doet smeltkaas het beste, gevolgd door cheddar.

Ook interessant om te zien, is welk type rundvlees er wordt gebruikt. Volgens het rapport is Angus veruit het populairst. Wagyu staat op de laatste plaats, terwijl ik toch nog regelmatig tegenkom, maar misschien is het op zijn retour. Het kan natuurlijk ook zijn dat het in de VS, waar dit onderzoek is gedaan, minder populair is dan in Nederland.

Maar het interessantste vond ik toch wel de populariteit van de sauzen voor burgers. Dus, zoals beloofd, de top 7 burgersauzen:

7. Baconjam

Baconjam

6. Gele mosterd

Lekker bakken met mosterd en tabasco

5. Huissaus (volgens geheim recept)

Spicy Mayo

4. Aioli

Knoflook-kipburger

3. Barbecuesaus

Op de barbecue

2. Mayonaise

Lamsburger met gegrilde groenten

1. Ketchup

Homemade tomatenketchup