Met de Rollende Keukens dit weekend in Amsterdam is het foodtruckfestivalseizoen weer geopend (stiekem waren er vorige maand ook al een paar, maar toen was het nog kutweer). Het zijn de perfecte festivals voor burgerliefhebbers: lekker buiten tussen de prachtige foodtrucks met een drankje in de zon genieten van een heerlijke burger en nog veel meer lekker eten. Welke burger wil dat nou niet?! We hebben een lijstje gemaakt van de beste foodtruckfestivals in heel het land.

De Rollende Keukens: 13-17 mei, Amsterdam

De Rollende Keukens is de moeder alle foodtruckfestivals. Ooit klein begonnen, maar volgens velen inmiddels het terrein van mainstream nep-hipsters en bakfietsmoeders met een voorliefde voor quinoa. Linksom of rechtsom: als je in Amsterdam woont, mag je het niet missen! Je moet er soms langer wachten dan voor de Droomvlucht in de Efteling, maar het is de moeite waard want het eten is heerlijk!

Foodtruck Festival Trek: de hele zomer door het hele land

Trek is vorig jaar gestart tijdens het Pinksterweekend in Utrecht. Dat was blijkbaar zo’n succes (het was alle avonden ramvol), dat ze dit jaar niet alleen terugkeren in Utrecht maar ook het land in gaan. Trek trekt langs heel veel steden. Dit is hun agenda:
14-17 mei: Vroesenpark, Rotterdam
22-25 mei: Griftpark, Utrecht
29-31 mei: Stadspark, Maastricht
5-7 juni: Volkspark, Enschede
26-28 juni: Hunnerpark, Nijmegen
10-12 juli: Paleiskwartier, Den Bosch
17-19 juli: Amstelpark, Amsterdam
10-13 september: Westbroekpark, Den Haag

Rrrolend: de hele zomer door het hele land

Een rondreizend foodtruckfestival is niet uniek, want de organisatoren van Rrrolend doen precies hetzelfde. Vorig jaar begonnen ze in Den Haag en Leiden. Dit jaar moet Rrrolend plaats gaan vinden in veel meer steden, maar nog niet alle locaties en data zijn bekend. In ieder geval komen er dit jaar twee edities in Leiden: 29-31 mei en 28-30 augustus en in Rotterdam: 11-14 juni en 11-13 september. Katwijk staat gepland voor 18-20 juni en Nijmegen voor 21-23 augustus.

Eten op Rolletjes: 4 weekenden op 4 locaties

Foodtrucks, live muziek en theater. Prima! Eten op Rolletjes komt dit voorjaar naar drie kleine steden in het midden van het land en in september volgt een vierde editie. Welke foodtrucks er staan verschilt per festival, maar een burger kun je bij elke editie sowieso scoren. Dit zijn de vier weekenden en locaties:
23-15 mei: Openluchttheater, Ede
29-31 mei: Stadspark, Veenendaal
12-14 juni: Arboretum, Wageningen
4-6 september: AFAS Terrein, Leusden

Smaakmarkt: 22-25 mei, Nijmegen

Inmiddels een terugkerend fenomeen in Nijmegen: de Smaakmarkt. Tijdens het Pinksterweekend staan foodtrucks en marktkraampjes door elkaar op het buitenterrein van De Vasim. Voor 3 euro mag je naar binnen en kun je over de markt struinen, eten en een feestje vieren.

Eeterij op Wielen: 5-7 juni, Bergen op Zoom

Bij de Eeterij op Wielen waren ze er vroeg bij, want de edities in Breda en Tilburg zitten er al op. Gelukkig doet het festival nog één Brabantse stad aan dit voor jaar: Bergen op Zoom van 5 tot en met 7 juni. Dan is het sowieso al een eetfestijn in de stad vanwege Proefmei, daar komen dit jaar een stuk of 25 foodtrucks bij.

Barrel Foodtruck Fest: 27-28 juni, Emmen

Nieuw in Emmen: het Barrel Foodtruck Fest. Het is op 27 en 28 juni en valt samen met de finale van het NK Wielrennen, dus Emmen staat sowieso op zijn kop. Het vindt plaats op het Centrumplein, de line up is nog niet bekend.

CuliKaravaan: 13-15 augustus, Middelburg

Als je een reden zoekt om deze zomer naar Zeeland te gaan: de CuliKaravaan in Middelburg op 13, 14 en 15 augustus. De foodtrucks worden opgesteld rond de Seinmolen. De truck van de Thrill Grill staat er sowieso, dus qua burgers gaat het helemaal goed komen.

De Smaak Karavaan: 18-20 september, Spoorzone Tilburg

“Het spannendste eetavontuur van het zuiden”, zo omschrijft De Smaak Karavaan zich. Vorig jaar vond dit Tilburge foodtruckfestival voor het eerst plaats met een combinatie van eten en muziek tijdens het laatste weekend van augustus. Dit jaar is het feest een paar weken later, maar belooft het minstens zo groot te worden.