Het is een soort gouden regel voor restaurants en eetcafé’s: je moet één of twee gerechten op de kaart zetten die eigenlijk iedereen wel lust. In de praktijk zijn dat al jarenlang dezelfde: (kip)saté en een burger. Dat is natuurlijk top, want de wereld wordt beter van burgers. Alleen is er één probleem: de kwaliteit van de meeste burgers is de laatste jaren niet omhoog gegaan, terwijl de standaard van en voor burgers wel omhoog is gegaan.

Slechte broodjes, kant-en-klaar vlees, smakeloze toppings of bijvoorbeeld de afwezigheid van saus. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de dingen die ik de afgelopen tijd tegenkwam toen ik burgers ging testen bij niet-burgerrestaurants. Ik heb er bewust een heleboel geprobeerd om daar vervolgens een leuke artikel over te schrijven, maar uiteindelijk is dat dit kritische stuk geworden.

Ik snap dat als je als restaurant slechts één burger op je kaart hebt staan, dat je kiest voor een simpele burger. Een broodje met vlees, sla, tomaat, uit, augurk en sausje, eventueel aangevuld met kaas en bacon. Daar is helemaal niks mis mee. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat al deze ingrediënten qua smaak op orde zijn!

Inmiddels vind ik het eigenlijk een soort risico om een burger te bestellen in een niet-burgerrestaurant. Het kan eigenlijk alleen maar tegenvallen…

Gelukkig word ik heel soms nog positief verrast. Onder meer door Bar Beton in Utrecht. Zij serveren op Utrecht Centraal en in Utrecht-Oost (niet in het centrum helaas) een verdomd fijne burger van goed vlees, heerlijke toppings op een prima broodje. Het kan dus wel!

Voor de meeste restaurants geldt echter: gooi de burger die je nu hebt van de kaart en begin opnieuw. Zoek naar een bakker die je goede broodjes kan leveren, ga voor het beste vlees dat je kunt krijgen en zorg dat de toppings qua smaak en structuur voor een beetje spanning zorgen. Het is echt niet moeilijk, maar burgers hebben een beetje liefde nodig. En dan bedoel ik ook de burgers die een burger bij je bestellen, maar die kun je liefde geven door een goede burger te serveren…