De Witte de Withstraat in Rotterdam heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de hipste straten van de stad. Heel veel horeca met in de zomer terrasjes, waar het vooral ’s avonds en in het weekend tot leven komt. En uiteraard heeft zo’n straat een plek waar je burger kunt eten, meerdere zelfs. Maar Ter Marsch & Co is volgens de Rotterdammers de beste, dus die probeerden we uit.

Als je op Ter Marsch & Co googlet vind je heel veel artikelen op blogposts waarin teksten staan als: “Ter Marsch opende al in 1890 zijn deuren als winkel van de Fabriek van Verduurzaamde Vleeschwaren in de Rotterdamse Witte de Withstraat. Dankzij die lange geschiedenis staat goed vlees nog steeds centraal.” Nu is Vrijdag Burgerdag er niet om te factchecken en er zat inderdaad lang geleden een vleeswarenwinkel in het pand, maar die heeft niks te maken met Ter Marsch & Co van nu. Toen de eigenaar het pand ging verbouwen kwam hij de naam tegen in het historische pand en besloot hij zijn zaak er naar te vernoemen.

Terecht, want vlees staat centraal bij Ter Marsch & Co. Het is geen burgerbar, maar een restaurantje waar een groot deel van de kaart bestaat uit burgers. Daarnaast hebben ze onder meer salades en entrecote op het menu staan en je kunt er ook prima heen om alleen wat te drinken.

Het belangrijkste item op het menu is de ‘De Burgeresse’, die kreeg namelijk de titel Beste hamburger van Nederland 2015 op de horecabeurs Horecava. Nu is dat niet dé prijs voor hamburgers, want die bestaat niet. Maar de afgelopen twee jaar won Ter Marsch & Co ook al de lokale Bogue Hamburgertest met de ‘Ter Marsche Grande’, dus er zit iets goed.

De Burgeresse bestaat volgens de menukaart uit: “Scottish Angus Beef en Japans Wagyu, met lakjus van wintertruffel, jonge sla, augurk, pruimtomaat,  Spaanse ui, boerenkaas, panchetta en Ter Marsch saus.” De ‘Ter Marsche Grande’ wordt als volgt omschreven: “Scottisch Angus beef, jonge sla, tomaat, augurk, licht gegrilde Spaanse ui, panchetta, boerenkaas en truffelmayo.”

En omdat ik een hele eigenwijze burger ben, probeerde ik één van de andere burgers van de kaart. Een prijs winnen met een burger is leuk, maar het moet in mijn ogen niet uit maken welke je kiest, ze moeten allemaal goed zijn. En dus bestelde ik de ‘Ter Marsch Classic’. Een runderburger met klassieke toppings als sla, tomaat, augurk, ui en een sausje. Een no-nonsense burger dus, met het gevaar dat hij heel ‘saai’ smaakt. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Het vlees was erg mals en samen met de toppings en de saus had het geheel een hele subtiele smaak met hele subtiele accenten. Hierbij overheerste ook het zout niet, wat nog wel eens wil gebeuren bij zo’n simpele burger.

Ik denk dat qua smaak de meest bescheiden burger is die ik ooit op heb, maar dat maakt hem juist goed. Het smaakt daardoor alsof de kok weet wat hij doet en dat geeft een goed gevoel. Voor 3 euro bestelde ik er trouwens frietjes met knoflookmayonaise bij en die waren prima. Ik kan dan ook niet anders dan een bezoekje aan Ter Marsch & Co adviseren als je in Rotterdam bent.

Iemand wat drinken?

Ter Marsch & Co

Witte de Withstraat 70
3012 BS Rotterdam
termarschco.nl

+ De classic is een bescheiden burger met subtiele smaken, heel knap gedaan
+ Meerdere prijswinnende burgers op de menukaart
+ Leuke zaak op een prima locatie

– Niet extreem veel keuze qua burgers op de kaart
– Het kan er best druk zijn
– Ze wekken de indruk dat ze afstammen van een vleeswarenfabriek die al meer dan een eeuw bestaat, maar dat is niet zo

Ter Marsch & Co