Dat de burger de laatste jaren steeds meer burgers is gaan eten, is duidelijk te merken in Utrecht. De stad zit de laatste tijd vol met vrij prima burgerlocaties. Bijvoorbeeld de BurgerBar en Firma Pickles, die ik hier al heb besproken. Maar de eerste burgerspecialist in Utrecht was Meneer Smakers, die eind 2012 zijn deuren opende aan de Nobelstraat. Een klein jaar geleden volgde een tweede vestiging op het Ledig Erf. Die hebben we bezocht voor de ultieme burgertest.

Blauw-witte tegeltjes aan de muur van de keuken, houten planken aan de muur in de zaak. De tafeltjes zijn oranje, blauw en geel en de stoeltjes lijken zo uit een oud schoolgebouw afkomstig. Bij Meneer Smakers hebben ze in ieder geval hun best gedaan om de zaak een hip uiterlijk te geven. Helaas trekt dat ook veel hippe burgers, waardoor alle gekleurde tafeltjes vaak bezet zijn. Lastig, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de burger. En die bestel je aan de bar en moet je ook zelf op komen halen als ze jouw naam roepen. Ook opruimen die je vervolgens zelf.

Je kunt kiezen uit een ware burgerfamilie. Zo is er een pittige burger met gegrilde paprika en courgette en jalapeños, genaamd de Mevrouw Smakers. Opa Harry is gemaakt van lamsvlees en er zit rode bieten, taugé, olijven & honing-mosterd saus op. Er zijn ook twee vegetarisch opties: Tante Connie en Tante Mila. De één gemaakt van geitenkaas; de ander bestaat uit walnoten, rode linzen, ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn en chilipeper. Ook is er altijd een wisselende special.

De prijzen van de burger variëren van €6,50 tot €9,-. Je kunt daarbij kiezen of je wit of bruin brood wilt en voor 90 cent per stuk kun je kaas, bacon, gebakken ui of gegrilde ui toevoegen. Handgemaakte frietjes met schil kosten €2,50 en daarvoor krijg een flinke hoeveelheid die je ook prima kunt delen met iemand. Sterker nog: als je een burger en frietjes in je eentje op eet, is de kans groot dat je met een beetje buikpijn naar buiten gaat. Al met al is Meneer Smakers niet duur. Contact betalen kan trouwens niet, je moet je burger pinnen.

Voor de test bestelde ik de Meneer Smakers. En dat is geen standaard burger met sla, augurk, cheddar en ketchup. Er zit sla, rode ui en tomaat op, maar daarnaast gegrilde paprika en aubergine, snippers oude kaas en een eigen saus. En dat zorgt samen met het harde broodje en de medium gebakken burger, waar duidelijk wat kruiden doorheen zitten, voor een hele eigen Meneer Smakers-smaak. De smaken van het vlees, de gegrilde groenten, de oude kaas en de saus wisselen elkaar continu af bij het eten. En daarmee is het één van de weinige burgers waarbij uberhaupt de smaak van de kaas overduidelijk aanwezig is.

Het vlees van de burgers bij Meneer Smakers is niet het allerbeste wat je kunt krijgen, maar wel erg prima. Maar het zijn de toppings erbij die er voor zorgen dat de burger van Meneer Smakers alles behalve gemiddeld is. Deze moet je een keer gegeten hebben!

Meneer Smakers in Utrecht

Meneer Smakers

Twijnstraat 62
3511 ZM Utrecht
smakers.nl

+ Leuk concept qua inrichting en naamgeving burgers
+ Eigen twist qua toppings die zorgen voor rijke smaak
+ Prima geprijsd

– Je moet je burger aan de bar bestellen en ook zelf opruimen
– Het is vaak erg druk, waardoor er geen tafeltje vrij is
– De portie frietjes is eigenlijk te groot voor één persoon