Ondanks het feit dat het niet heel ver van Utrecht ligt, kom ik eigenlijk nooit in Amersfoort. En da’s zonde, want in steden waar ik niet kom, kan ik ook geen burgers proeven. Dus toen ik deze week in Amersfoort was, heb ik meteen van de gelegenheid gebruikt gemaakt om langs een burgerrestaurant te gaan: De Vier Broers.

Beer & Grill zo staat er achter/onder de naam van De Vier Broers. Het restaurant specialiseert zich namelijk in gegrild vlees en in een groot assortiment bieren. Het is dus ook geen echt burgerrestaurant; je kunt er ook steak en kip krijgen. Maar ik heb eigenlijk niet eens opgelet wat ze in die secties precies op de kaart hadden staan. Ik kwam immers voor een burger.

Ze hebben een Big Brother met gebakken ui, tomaat, sla, augurk en spek-uienmayonaise, die je met één of twee burgers kunt bestellen. Ook kun je het vlees vervangen door een burger van de Vegetarische Slager. Maar als je toch voor vega gaat, zou ik voor de falafelburger gaan. In plaats van nog tien verschillende burgers op de kaart te zetten, hebben ze bij De Vier Broers een burger van de maand. Dat betekent dat je niet kan kiezen, maar wel afwisseling hebt als je er vaker komt. Alle burgers kosten €14,50 inclusief bijgerecht, behalve de dubbele Big Brother die het bizarre prijskaartje van €24,50 heeft gekregen. Bijna 25 euro voor een burger, dat kan echt niet…

Anyway: deze maand was de burger van de maand een burger met onder meer pulled pork, barbecuesaus, cheddar en ui erop. Geen half werk dus! Hij werd geserveerd met friet, koolsla en (als welkome verrassing) en bakje warme groenten. Lekker veel voor erbij dus, maar uiteindelijk gaat het om de burger.

En die was prima, maar was alles behalve een uitblinker. Het vlees sprong er niet uit, het broodje niet, de pulled pork niet en het grote probleem was het gebrek aan variatie in smaak en structuur. Alles was een zout en zacht. De sla zorgde uiteindelijk nog voor de meeste afwisseling in je mond. Maar iets zuurs of pittigs mistte ik gewoon echt op deze burger. Een paar jalapeños hadden al het verschil kunnen maken denk ik.

Dat betekent niet dat ik een bezoekje aan de Vier Broers afraadt hoor, want slecht was de burger zeker niet. En de bijgerechten en desserts (!) zorgen allebei voor het plusje dat de burger zelf niet krijgt. Plus: de zaak heeft een ruim terras. En da’s op de spaarzame zomeravonden die ons nog resten dit jaar ook wat waard.

De Vier Broers

Lieve Vrouwekerkhof 8-10
3811 BS Amersfoort
devierbroers.nl

+ Lekker veel toppings op de burger
+ Frietjes, koolsla en warme groeten als bijgerecht
+ Ruim terras

– Smaak van de toppings viel tegen
– Beperkte keuze qua burgers
– Burger met dubbel vlees is belachelijk duur