Ik heb de fantastische eigenschap om rond etentstijd met honger op treinstations te eindigen. Nu kun bij de diverse NS-formules tegenwoordig stukken beter eten dan een jaar of vijf geleden, maar nog steeds word ik er niet heel blij van. Helemaal niet als je kijkt naar de burgers: je kunt kiezen uit de Burger King of Smullers. Rotterdam Centraal vormt een uitzondering, want daar zit meteen naast het station Ellis Gourmet Burger. En sinds kort is het ook op Amsterdam Centraal feest, daar opende kort geleden een filiaal van Burgerij.
Grappig feitje is dat Burgerij, net als Ellis Gourmet Burger, een Belgisch concept is. Blijkbaar zitten Belgen graag dicht bij Nederlandse treinstations, om ons land in het geval van een burgeroorlog snel te kunnen verlaten. Burgerij is niet het werk van twee topkoks of doorgewinterde horecaondernemers: een oud-sportjournalist en een voormalig profvoetballer begonnen de zaak. Ze openden drie Belgische filialen: in Anterwerpen, Berchem en Schoten. De Burgerij op Amsterdam CS is de tweede in Nederland, want ze zitten ook in Rotterdam.
De Amsterdamse locatie zit aan de IJ-kant van Amsterdam Centraal onder het busstation, waar verder onder meer EXKi en Wagamama zitten. En om verwarring te voorkomen: het is geen zaak waar je aan een balie een burger bestelt en die meeneemt; het is een doodnormaal restaurant met tafeltjes en bediening.
Op de kaart staan meer dan tien burgers. Onder meer eentje met de geniale naam Kukelekurrie, een kip-curryburger, de Habibi van lamsvlees met hummus en de Mexicaanse El Sombrero. Voor de vegetarische vrienden staan er twee vegaburgers op de kaart en er zijn ook twee visburgers. Los kosten ze ongeveer een tientje, voor een euro of 15 krijg je er ook frietjes en salade bij.
Voor de legendarische Vrijdag Burgerdag-test (stiekem uitgevoerd op woensdag) bestelde ik een Smokey Bacon. Dat is een runderburger met bacon, cheddar, ijsbergsla, tomaat, augurk, gebakken ui en barbecuesaus. Als ik hem geserveerd krijg, lijkt het een beetje een rommeltje op mijn bord. Er is duidelijk geen moeite gedaan om de toppings enigzins netjes op de burger te leggen en de satéprikker die in de burger is gestoken zit ergens aan de zijkant. Nu weet ik door een eerder bezoekje aan het Antwerpse filiaal dat dit gewoon de manier is waarop Burgerij burgers serveert en het nodigt uit om gewoon lekker met je handen te eten.
De burger smaakt prima. De toppings zijn ruim aanwezig, het broodje is prima en het vlees is ook goed. Het is niet de beste burger ooit, maar voor een burger op een treinstation is dit één groot feest! Ook de frietjes zijn niet de beste ooit, maar wel lekker knapperig. Tot slot is er er nog het bakje salade. Dat is een aardige portie, in ieder geval meer dan de drie blaadjes sla en een tomaatje die je soms op andere plekken krijgt.
De Burgerij is een superfijne aanwinst voor Amsterdam Centraal en ik kan niet wachten op de eerst volgende keer dat ik rond etenstijd met honger op het station eindig. Hoe lang zou het duren voor ik de hele menukaart heb gehad?
Burgerij
Ruijterkade 40B
1012 AA Amsterdam
burgerij.be
+ Een verrijking voor Amsterdam Centraal
+ Zeer gevarieerde menukaart met een aantal originele burgers
+ Prima salade on the side
– Niet de meest goedkope burger
– Door restaurantformule niet geschikt voor mensen die een trein moeten halen
Eén reactie
Slechtse ervaring in mijn leven.
Ik had een hele lange werkdag en had echt honger en ik wilde mezelf trakteren. Laten we naar een burgerij gaan.
Mijn vriend heeft een bepaalde allergie en kan zulke restauranten alleen 100% vlees en de kaas eten, zonder enige saus, en geen rauwe groente. Voor mezelf een Deluxe burger ofzo besteld, en voor hem ’t vlees, kaas, gebakken uien en bacon. Ik moest ten minste 9 keer uitleggen wat hij precies kan eten of niet, want de server begreep het niet…
In ieder geval, het kwam 20 minuten later aan. Ik twijfelde al toen ik de kleur van de burger zag, want het hoort toch mooi bruin te zijn en het zag geel uit. Maar ok even proeven. De gebakken uitjes moest hij zn burger af want het was rauw (ik heb het 3keer gezegd dat GEEN rauwe groente), hij heeft een klein stuk van de burger gegeten en Bamm… meteen allergisch reactie. Ik had ook een hapje en kon niet verder want het smaakte zo slecht…. ik verwacht bij een burger 100% rundvlees. DAT is een burger. anders noem je het varkens of kip of visburger. Maar wat heel erg was is de allergisch reactie van mijn vriend terwijl ik het duidelijk en 9keer heb uitgelegd. Ik was erg teleurgesteld en vroeg naar de manager, Melanie (zei ze, maar wie weet… blondine met zwarte bril) zij kwam aan, heel onvriendelijk. Ik wilde voor de twee burgers niet betalen (niets gegeten alleen maar een een hapje). Ze zei eerst dat ze 50% korting kan aanbieden. Ik wilde dat niet betalen maar na 5 minuten heeft ze het goedgekeurd, zij komt met de bon terug en ik hoef niet voor de burgers betalen. OK. 10 minuten wachten, zij komt terug. MET EN BON EN 50% OP IVM DE BURGERS. nadat ze al zei dat het gratis was. Heel asociaal!!! Ik vroeg hoezo is het TOCH 50% geworden, en haar antwoord was dat ziij haar kollega heeft gevraagd… DE MANAGER. dus wie moet ik dan vragen? Zij is GEEN manager material. Ik heb nu spijt dat ik niet meteen wegging zonder enige betaling want bij een GOEDE plek hadden ze al aangeboden ten minste iets anders van de menu of alles gratis, maar goed ik ben blij dat mijn vriend nog steeds leeft…. Op de menu staat 85% rundvlees (maar geen info over de rest 15%, belachelijk) volgens “Melanie” s het varkensvlees…. belachelijk hoor. Deze zaak moet dicht..