Ik heb de fantastische eigenschap om rond etentstijd met honger op treinstations te eindigen. Nu kun bij de diverse NS-formules tegenwoordig stukken beter eten dan een jaar of vijf geleden, maar nog steeds word ik er niet heel blij van. Helemaal niet als je kijkt naar de burgers: je kunt kiezen uit de Burger King of Smullers. Rotterdam Centraal vormt een uitzondering, want daar zit meteen naast het station Ellis Gourmet Burger. En sinds kort is het ook op Amsterdam Centraal feest, daar opende kort geleden een filiaal van Burgerij.

Grappig feitje is dat Burgerij, net als Ellis Gourmet Burger, een Belgisch concept is. Blijkbaar zitten Belgen graag dicht bij Nederlandse treinstations, om ons land in het geval van een burgeroorlog snel te kunnen verlaten. Burgerij is niet het werk van twee topkoks of doorgewinterde horecaondernemers: een oud-sportjournalist en een voormalig profvoetballer begonnen de zaak. Ze openden drie Belgische filialen: in Anterwerpen, Berchem en Schoten. De Burgerij op Amsterdam CS is de tweede in Nederland, want ze zitten ook in Rotterdam.

De Amsterdamse locatie zit aan de IJ-kant van Amsterdam Centraal onder het busstation, waar verder onder meer EXKi en Wagamama zitten. En om verwarring te voorkomen: het is geen zaak waar je aan een balie een burger bestelt en die meeneemt; het is een doodnormaal restaurant met tafeltjes en bediening.

Op de kaart staan meer dan tien burgers. Onder meer eentje met de geniale naam Kukelekurrie, een kip-curryburger, de Habibi van lamsvlees met hummus en de Mexicaanse El Sombrero. Voor de vegetarische vrienden staan er twee vegaburgers op de kaart en er zijn ook twee visburgers. Los kosten ze ongeveer een tientje, voor een euro of 15 krijg je er ook frietjes en salade bij.

Voor de legendarische Vrijdag Burgerdag-test (stiekem uitgevoerd op woensdag) bestelde ik een Smokey Bacon. Dat is een runderburger met bacon, cheddar, ijsbergsla, tomaat, augurk, gebakken ui en barbecuesaus. Als ik hem geserveerd krijg, lijkt het een beetje een rommeltje op mijn bord. Er is duidelijk geen moeite gedaan om de toppings enigzins netjes op de burger te leggen en de satéprikker die in de burger is gestoken zit ergens aan de zijkant. Nu weet ik door een eerder bezoekje aan het Antwerpse filiaal dat dit gewoon de manier is waarop Burgerij burgers serveert en het nodigt uit om gewoon lekker met je handen te eten.

De burger smaakt prima. De toppings zijn ruim aanwezig, het broodje is prima en het vlees is ook goed. Het is niet de beste burger ooit, maar voor een burger op een treinstation is dit één groot feest! Ook de frietjes zijn niet de beste ooit, maar wel lekker knapperig. Tot slot is er er nog het bakje salade. Dat is een aardige portie, in ieder geval meer dan de drie blaadjes sla en een tomaatje die je soms op andere plekken krijgt.

De Burgerij is een superfijne aanwinst voor Amsterdam Centraal en ik kan niet wachten op de eerst volgende keer dat ik rond etenstijd met honger op het station eindig. Hoe lang zou het duren voor ik de hele menukaart heb gehad?

De Burgerij op Amsterdam Centraal

Burgerij

Ruijterkade 40B
1012 AA Amsterdam
burgerij.be

+ Een verrijking voor Amsterdam Centraal
+ Zeer gevarieerde menukaart met een aantal originele burgers
+ Prima salade on the side

– Niet de meest goedkope burger
– Door restaurantformule niet geschikt voor mensen die een trein moeten halen