Soms heb ik het idee dat er in Amsterdam elke week een nieuwe burgerondernemer een zaak opent. Nog los van het feit dat steeds meer eetgelegenheden in de stad de afgelopen jaren hun kaart hebben voorzien van een echt goede burger. Onbegonnen werk om ze allemaal te proeven, maar zoveel mogelijk Amsterdamse burgers leren kennen is een nobel streven. Om te beginnen niet de Burgermeester, Thrill Grill of de Burger Bar. De eerste Amsterdamse zaak op Vrijdag Burgerdag is Burgerlijk Amsterdams.

Burgerlijk zit in één van de Negen Straatjes. En als je de zaak zoekt door alle negen straatjes af te lopen is de kans redelijk groot dat hij in het laatste straatje zit. Probeer het maar. Voor de mensen die niet bekend zijn in Amsterdam (voor de Amsterdammers: er zijn meer mensen in Nederland niet, dan wél bekend in jullie stad): de negen straatjes zijn een hip winkelgebiedje in het westen van het oude centrum, tussen de singel en de Prinsengracht. Er zitten naast winkels een paar koffiezaakjes, kroegen en dus ook een burgerbar.

Met de nadruk op bar. Want de zaak bestaat uit een bar met daarachter de grill, een bar aan het raam met krukken en een paar miniscule tafeltjes met krukken aan de muur. In de zomer kun je ook op de stoep zitten, want daar staan een paar terrastafeltjes. Al met al geen grote zaak dus. De burgers zijn wel groot.

Bij Burgerlijk kun je je burger helemaal zelf samenstellen. Je kiest of je rund, kip of vega wilt en vervolgens heb je de keuze uit 4 kazen, 11 toppings en 7 sauzen. De keuze is reuze. En de prijs ook, want voor alles wat je kiest betaal je tussen 50 cent en 2 euro.

Het concept van Burgerlijk geeft je fantastische mogelijkheden. Ga je voor een kipburger met geitenkaas, aubergine chutney en truffel mayonaise? Of toch een runderburger met cheddar, bacon, chorizo en bbq sauce? Voor de ultieme burgertest ging ik zelf voor een runderburger met Old Amsterdam, gebakken ui, bacon en homemade ketchup. Met frietjes on the side natuurlijk. Samen met een blikje cola betaal ik er bijna 15 euro voor en dat vind ik wel een beetje prijzig.

Het vlees was heerlijk mals en de toppings zorgden voor een rijke smaakbeleving (ik droom al jaren van het gebruik van het woord smaakbeleving in het schrijven van een artikel!). Het broodje is een beetje zacht en dat zorgt, ondanks de pinkentechniek, dat mijn burger op het einde helemaal uit elkaar valt. Op zich niet erg, want er staan vorken op de bar. De frietjes in de schil zijn goed doorbakken met een ietwat typische bijsmaak die sommige mensen heerlijk vinden en anderen vreselijk. Saus moet je er los bij bestellen, maar daardoor kun je naast mayo ook kiezen voor één van de vele andere sauzen.

Al met al is de burger van Burgerlijk Amsterdams erg goed, maar meer dan een goede burger op een barkruk krijg je ook niet voor die prijs. Binnen een half uur sta je weer buiten.

Burgerlijk Amsterdams

Runstraat 1
1016 GJ Amsterdam
burgerlijkamsterdams.nl

+ Zelf je burger samen stellen
+ Prima vlees
+ Goede friet

– Prijzig
– Geen plek om gezellig te tafelen

Burgerlijk Amsterdams