Als je kijkt naar de wondere wereld van burgers in de horeca, dan zie je vaak de “verplichte burger” die op de kaart staat van bijna elk café. Soms vallen die nogal tegen, maar regelmatig word je positief verrast. En je hebt natuurlijk de burgerbars/-restaurants, die enkel burgers op de menukaart hebben staan. Daar tussenin zit de burger met een modaal inkomen horeca waarbij burgers één van de onderdelen van hun concept zijn. Zoals bij Smokin’ Barrels in Amsterdam-Oost. 

“Lobster, Burgers, Beer and Gin-Tonics”, zo omschrijven ze zichzelf bij Smokin’ Barrels. En daarmee geven ze best een goede samenvatting van wat ze te bieden hebben. Je kunt er dagelijks tot na middernacht een poging doen om alles van hun oneindige drankkaart te proeven. Op de dinerkaart staan een paar vleesgerechten (spareribs, kip, tournedos, etc.), kreeft en burgers. En combinaties hiervan: Surf and Turf, waarbij je bijvoorbeeld een burger en een halve kreeft krijgt voorgeschoteld. Maar een salade is ook optie hoor ;-).

De keuze is dus reuze, maar zeker op vrijdag kun je natuurlijk niet anders dan voor een burger gaan. Al moet je dan nog steeds kiezen. Ga je voor kip, de vegetarische optie in de vorm van een portobello, een runderburger met blauwe kaas of eentje met eendenlever erop? Ik probeerde voor de test de Royale With Cheese. Da’s een relatief sobere burger met pancetta, cheddar, ui, sla, tomaat en barbecuesaus.

Smokin' Barrels

Dit kostte me 15 euro, maar daarvoor kreeg ik er wel frietjes met mayonaise en een salade bij. Allemaal prima, maar het draait uiteindelijk om de burger. En dat was er één uit de categorie: extreem sappig. Vanaf de eerste hap droop het vocht er vanaf en tijdens het eten begon de burger langzaam maar zeker steeds verder uit elkaar te vallen. Het broodje had in dat geval grip moeten bieden, maar helaas. Het broodje was van zichzelf te zacht en daardoor druk je het kapot en valt het met de burger uit elkaar. Het feit dat het broodje aan alle kanten gegrild was (inclusief een hele donkere onderkant), mocht niet baten.

Het resultaat van dit eetfestijn was dat ik eindigde met de beste vieze handen sinds de start van Vrijdag Burgerdag. Op zich niet heel erg, maar dit was een beetje té. Dit deed overigens niets af aan de smaak van de burger. Het vlees, de saus en de toppings smaakten heerlijk. En ik heb dus letterlijk mijn vingers afgelikt bij deze burger.

Al met al is Smokin’ Barrels een zaak waar ik zeker nog een keer langs zou gaan als ik in de buurt ben, maar als je aan de andere kant van Amsterdam bent, zie ik niet direct een reden om naar het oosten van de stad af te reizen. Tenzij je burgers en kreeft wil combineren. Of de burger als bodem voor gin-tonics wilt gebruiken.

Smokin’ Barrels

Beukenplein 22
1091 KH Amsterdam
smokinbarrels.nl

+ Lekker vlees en prima toppings
+ Burgers worden standaard geserveerd met frietjes en salade
+ Leuk concept met meer dan alleen burgers (inclusief een ruime drankkaart)

– Niet geschikt voor mensen die bang zijn voor vieze handen
– Het broodje viel een beetje tegen in vergelijking met de rest van de burger
– De burgers zijn aan de prijzige kant

Smokin' Barrels