Toen ik jaren geleden voor het eerst langs een vestiging van Five Guys in Londen liep, verbaasde ik me een beetje. Mensen stonden vanaf buiten in de rij voor een fastfood-zaak die er nog sfeerlozer uitzag dan een gemiddelde vestiging van de Aldi. Pas later leerde ik over het fenomeen Five Guys. Het fenomeen van misschien wel de beste fastfood-burgers die je kunt krijgen. Toen dit voorjaar bekend werd dat de keten nog dit jaar naar Nederland zou komen, werden de Nederlandse fans gek.

Maar is het wel echt zo goed of is het een hype? Sinds deze week kun je dat uitproberen in Eindhoven, waar de eerste vestiging in Nederland geopend is. Begin volgend jaar volgt onder meer Utrecht.

De Five Guys in Eindhoven ziet er precies zo uit als die in het buitenland: sfeerloos met enkel rood en wit als kleur. De zaak hangt vol met quotes uit Amerikaanse media over hoe fantastisch Five Guys is. En ook qua concept is het precies wat je van Five Guys gewend bent. Dat betekent: een burger waarbij je zelf onbeperkt toppings mag kiezen, een frisdrankbeker die je onbeperkt mag bijvullen en veel te grote porties friet.

Een standaard burger bij de Five Guys is een dubbele burger. Dun, zoals je van fastfood gewend bent, maar wel vers. Geen fabrieksburgers hier. Je kunt kiezen uit een gewone burger, een cheeseburger, een baconburger of een burger met kaas én bacon. De prijs varieert tussen de €8,50 en €11,-. Niet goedkoop, maar voor dat geld kun je er wel oneindig veel toppings op laten doen. Van gebakken champignons tot Bar-b-q-saus en van jalapeños tot mosterd. In principe kun je een burger met 15 toppings bestellen, als je dat zou willen. Voor 3 euro koop je een beker voor frisdrank en voor €3,50 een ‘klein’ frietje, eventueel met cajun kruiden.

Five Guys

Na het bestellen wacht je tot je nummertje wordt omgeroepen en je een bruine zak krijgt met je bestelling erin. Heb je frietjes besteld, dan zitten in de zak een paar frietjes in een wit bekertje, maar de rest ligt los in de zak (nobody knows why…). Saus voor bij je friet kun je onbeperkt gratis pakken. De burger zit ingepakt in zilverkleurig papier. Tijdens het wachten op je bestelling heb je een mooi inkijkje in de keuken waar 10 tot 15 man aan het werk zijn. Twee man achter de burgergrill en daarnaast iemand die alleen maar broodjes grilt bijvoorbeeld. Alles gaat met de hand.

Of Five Guys daadwerkelijk de beste fastfood-burgers maakt die er bestaan durf ik niet te zeggen. Maar de toppings (in mijn geval onder meer gebakken ui, paprika en jalapeños) zijn top, het vlees is prima en over het broodje heb ik eigenlijk ook niks te klagen. Het enige minpuntje dat ik kon ontdekken is dat de gebakken uien nog een beetje hard zijn. Dat hoort zo, maar ik heb liever hele zachte en zoete ui. Een kwestie van smaak.

De frietjes zijn top, al is de kleinste portie al gewoon echt veel te veel voor bij een burger. En dan is er nog de frisdrankautomaat. Ze hebben namelijk een Coca-Cola Freestyle automaat, waarbij je uit meer dan honderd drankjes kunt kiezen, doordat je allerlei smaakjes kan toevoegen. Wat dacht je van Coca-Cola Zero Cherry Vanilla of Fanta Raspberry? Dit heeft ook een nadeel: na de keuzestress over de toppings op je burger, moet je ook weer beslissen wat je in hemelsnaam gaat drinken.

Al met al is Five Guys een heerlijke aanvulling op de Nederlandse burgermarkt en moet je er sowieso een keer geweest zijn. Het mooie is dat letterlijk alles uit het internationale concept bewaard is gebleven (gratis doppinda’s, iemand?). Hopelijk openen ze snel heel veel meer vestigingen door het hele land heen.

Five Guys

Five Guys

Markt 15
5611 EB Eindhoven
fiveguys.com

+ Het originele concept van Five Guys met onbeperkt toppings op je burger en onbeperkt frisdrank
+ Prima vlees, prima broodje, fantastische toppings
+ Burger is helemaal naar eigen smaak samen te stellen

– Duur voor fastfood
– Idioot grote porties frietjes
– Compleet sfeerloos interieur