Dat de bekende Nederlandse sterrenchef Robert Kranenborg afgelopen najaar het burgerrestaurant Thrill Grill opende in Amsterdam, was volgens velen een mijlpaal. Het gaf aan dat burgers in Nederland niet meer alleen ongezond fastfood zijn, maar daadwerkelijk het stempel culinair mogen hebben. En de Thrill Grill is een succes, want een half jaar na de opening van het restaurant in Amsterdam, is begin deze maand een tweede vestiging open gegaan in Haarlem. De vraag is natuurlijk: zijn de burgers van een sterrenchef daadwerkelijk beter dan die van anderen?

Voor de Thrill Grill ontwikkelde Kranenborg een menukaart met tien verschillende burgers en een paar burgers speciaal voor kinderen. Voor de variatie voegde hij ook nog twee hotdogs toe aan de kaart. De burgers variëren van een klassieke hamburger voor €7,95 tot de culinaire Kranenburger met foie gras als topping voor €14,50. Verder staan er onder meer een veggie burger van falafel, een broodje pulled pork en twee kipburgers op de kaart. Bij die laatste een waarschuwing: op één van de twee kipburgers zit bacon, dus hij is niet geschikt voor mensen die geen varkensvlees eten.

Zoals inmiddels bekend mag zijn, probeer ik eigenlijk altijd een classic of signature burger voor een recensie. Dat houdt het vergelijken makkelijk en de kracht van een goede burgerbakker is, in mijn ogen, om een simpele burger heel goed te maken. Het werd daarom The Classic Beef “Thriller” met sla, tomaat, ui, bacon, kaas en de huisgemaakte saus.

De burger werd geserveerd met een augurkje “on the side”. Ik weet niet wat dat is, maar heel veel zaken stoppen de augurk niet op de burger. Ze prikken hem op de prikker of leggen hem als garnering op het bord, fucking irritant. Stop daarmee! Ik wil augurk op mijn burger, niet los! Dit overigens terzijde.

De burger smaakte prima. De kaas was ruim aanwezig en goed gesmolten, maar daardoor verdween de bacon wel een beetje. Veel kaas zou ook veel bacon moeten betekenen in mijn ogen. Het vlees was mooi rosé gebakken, mals en goed van smaak. Niet te vet en niet droog, zo hoort het! Het broodje daarentegen was wel wat droog en dat was een beetje een tegenvaller. Op de menukaart noemen ze het de famous crispy toasted bun. Ik vind de broodjes die ik thuis gebruik een stuk beter en dat zou niet moeten mogen in de tent van een chefkok. Al met al een bovengemiddeld goede burger, maar dat broodje moet echt beter, Robert!

Als side kun je onder meer een groene salade of koolsla bestellen, maar aangezien er drie (!) soorten frietjes op de kaart staan, ben je gek als je dat doet. Ze hebben gewone Franse frietjes, frietjes met groene kruiden en frietjes met Parmezaanse kaas en truffelolie. Ik koos voor de versie met de kruiden, al vind ik het onzin dat ik 70 cent meer moest betalen voor wat kruiden die niet eens heel rijkelijk aanwezig waren. Maak daar gewoon de standaard van, Robert. Qua sauzen heb je ook weer drie keuzes: mayonaise, de Thriller-saus of Spicy Aji Amarillo Sauce. Die laatste is top. Lekker pittig en kruidig, top! Het maakt dat droge broodje weer een beetje goed.

Al met al is de Thrill Grill prima. Goed vlees, fijne menukaart, lekkere frietjes. Maar eerlijk gezegd zijn de burgers nu ook weer niet beter dan die van een aantal andere goede burgerzaken die niet door een sterrenchef worden geleid. De lat ligt vanwege de naam Robert Kranenburg hoog en hij wordt maar net aangetikt.

Thrill Grill in Haarlem

Thrill Grill

Oude Groenmarkt 26
2011 HL Haarlem
thrillgrill.nl

+ Goed vlees, goede toppings
+ Verschillende soorten frietjes en sauzen, die prima smaken
+ Prima geprijsd

– Het broodje was een tegenvaller
– Het “plusje” dat je van een sterrenchef verwacht, mist 
– Losse augurken. Stop daarmee burgerbakkers!