Dit voorjaar bracht de Burgermeester als eerste Nederlandse hamburgerrestaurant een eigen kookboek uit. Over dat boek lees je later meer op Vrijdag Burgerdag, voor nu wil ik het vooral gebruiken om aan te geven dat de Burgermeester niet zomaar een burgerbar is. Het is één van de bekendere van Nederland, onder meer omdat ze al acht jaar bezig zijn! Als je iemand vraagt naar waar hij/zij burgers moet eten in Amsterdam, wordt de Burgermeester altijd wel genoemd.

De Burgermeester heeft drie vestigingen in het centrum van Amsterdam, die tactisch verdeeld zijn: eentje in het oosten, eentje in het zuiden en eentje in het westen. Voor de inmiddels beruchte Vrijdag Burgerdag-test ging ik langs bij de oostelijke vestiging in de Plantagebuurt.

Wat meteen opvalt is dat De Burgermeester een tent is zonder opsmuk. Een counter met keuken erachter en wat boots om in te zitten. De inrichting is wit met rood en verder lekker sober. Het draait om de burgers, willen ze uitstralen. Er staan tien burgers op het menu die tussen de €7,50 en €9,- kosten. Naast een normale hamburger en cheeseburger kun je onder meer kiezen voor twee lamsburgers, een kipburger en een tonijnburger. Voor de vegaliefhebbers kun je zowel voor een burger van falafel, als voor eentje van manchegokaas gaan.

Maar stiekem is de beste optie het Mini Trio, waarbij je drie burgers van de kaart kiest en van elke burger een kleine versie krijgt voor 12 euro. Een losse mini bestellen kan ook voor 4 euro per stuk. Qua bijgerechten worden sommige bezoekers misschien wat teleurgesteld: De Burgermeester heeft geen frituur en je kunt dus geen frietjes krijgen. Een bewuste keuze, maar stiekem is het best wel jammer. Koolsla, een maïskolf of een gepofte aardappel zijn prima voor de liefhebber, maar de meeste mensen willen gewoon friet! En nu ben ik toevallig ook nog een cola-lightdrinker, maar ook dat is helaas niet verkrijgbaar bij De Burgermeester.

Voor de test probeerde ik Meester Biefburger. Da’s een runderburger met gegrilde groente en dragonmayonaise. Qua groentes gaat het om paprika, courgette en aubergine en daarvan wordt er een flinke hoeveelheid op de burger geschept. Dit resulteert in een relatief gezonde burger met een hele eigen smaak. Subtiel, maar toch rijk. Heerlijk voor de afwisseling!

Het vlees is meer dan prima. Het broodje, een harde bol, wat saai van smaak maar wel handig voor de nodige grip op de glibberige groentes. Eten zonder dat er een stuk aubergine of paprika op je bord eindigt is onmogelijk, maar dat maakt niet uit, want er blijft genoeg groente over!

De Burgermeester

De Burgermeester

Plantagekerklaan 37
1018 CV Amsterdam
burgermeester.eu

+ Gevarieerde kaart met zowel simpele als bijzondere burgers, allemaal goed geprijst
+ Goed vlees, goede toppings
+ Mogelijkheid tot het bestellen van een aantal miniburgers

– Sobere inrichting met een paar boots, zaak waar je niet heel uitgebreid gaat zitten
– Geen frietjes op de kaart en ook geen cola light