“Als je in Den Bosch bent, moet je de burger van Bar 35 proberen”, tipten meerdere inwoners van de Brabantse hoofdstad mij. En wat wil het toeval: ik was vorige week vrijdagavond rond half acht in Den Bosch. Een andere keuze dan naar Bar 35 gaan en hun burger te proberen had ik dus niet.

Er bleek alleen één probleem: zowel op het terras van Bar 35, als in de zaak was het ramvol. Ik vroeg een ober of hij plek had voor één persoon. Hij moest even kijken en toen hij terugkwam was het antwoord dat het een half uur zou duren. Toen ik zei even te wachten, kon ik plots na 5 minuten aan de bar eten. En mensen die na mij binnen kwamen konden ook vrijwel direct aan tafel. Een half uur was dus ruim overdreven. Volgens mij heeft Bar 35 eigenlijk gewoon geen plek voor alleeneters.

En dat is niet zo gek. Het is geen hamburgerzaakje, maar echt een bar. Een stuk of 5 bieren op de tap en nog veel op de fles en burgers als bodem. Achter aan de bar draait een dj wat plaatjes. Alle ingrediënten voor een prima plek om met je vrienden het weekend te beginnen. Maar ook doordeweeks is het eigenlijk altijd druk in de zaak die deze zomer zijn eerste verjaardag viert, vertelt de barman me. Een meisje naast me vertelt dat ze ook regelmatig in het weekend ergens anders heen gegaan is, omdat het gewoon echt te druk is.

Als zo’n zaak zo populair is dan moeten de burgers toch heel goed zijn? Of komt het door het feit dat het het enige burgerrestaurant van de stad is?

Op de kaart staan negen verschillende runderburgers, waaronder een kalfsburger en twee wagyuburgers. Qua toppings is er eentje met pulled pork erop en eentje met ganzenlever. En er is nog meer keuze: twee vegaburgers, een kipburger en een visburger. De meesten kosten 13 of 14 euro, inclusief frietjes. Een salade zit er niet standaard bij, maar je kunt wel het broodje vervangen door salade als je wilt.

Ik bestel de Bar 35: een burger met sla, tomaat, cheddar, bacon, augurken, jalapeños en saus. Genoeg toppings in ieder geval! Het vlees is mooi rood sappig en komt duidelijk van een goede grill. De burger wordt geserveerd op een hard bolletje, dat een voldoende verdient. Bij de toppings gaat het alleen mis. Qua smaak zijn ze top, want ze zorgen voor een continue smaakvariatie van pittig, zuur, zout en zout. Heerlijk! Ik had de kaas liever gesmolten gezien, maar dat vergeef ik ze. Wat alleen doodzonde was, is dat de toppings rechtstreeks uit een ijskoude koelkast kwamen. Ze waren zo koud dat de kou overheerst en daardoor het warme van het vlees teniet werd gedaan. En dat was echt doodzonde, want de smaak was top, maar mijn mond was koud van binnen! Het zal hopelijk een incident zijn, want ik denk dat het met toppings op een normale temperatuur echt een hele goede burger is.

Bar 35 in Den Bosch

Bar 35

Lepelstraat 35
5211 DP ‘s-Hertogenbosch
bar35.nl

+ Een echte bar met dj, veel bier en ook nog eens prima eten
+ Goed, mals vlees
+ Combinatie van toppings zorgt voor rijke smaak

– Koude burger door te koude toppings
– Vaak druk, heel druk 
– Niet geschikt om even snel in je eentje een hapje te eten