Eerder probeerde ik al de burgers van Ter Marsch & Co aan de Witte de Withstraat in Rotterdam uit en daar werd ik blij van. Maar dat is niet het enige burgerrestaurant in die straat. Honderd meter verderop zit namelijk Hamburg en ook daar hoorde ik goede verhalen over. De grote vraag is: wie is er beter?

Hamburg probeert qua stijl een simpele en toegankelijke burgerplek te zijn. Een zaak vol kleine, simpele tafeltjes en stoeltjes, geruite servertjes en burgers die in papier worden ingepakt als ze worden geserveerd. Als het druk is, krijg je na je bestelling een nummer waarmee je je burger kunt ophalen bij de open keuken. Geen opsmuk, gewoon burgers.

Op de kaart staan naast een vrij simpele hamburger en cheeseburger, ook een burger met pulled pork als topping en een burger met döner als topping. Onder het mom ‘meer vlees is meer beter’, gok ik. Je kunt ook kiezen voor een kipburger, lamsburger, garanalenburger en er zijn twee vega-opties. Daarnaast kun je extra toppings toevoegen als je dat wilt. De burgers zitten qua prijs allemaal onder de 10 euro, maar je kunt ook kiezen voor een duurderde XL-variant. Onder het kopje ‘Erbij’ vind je bijgerechten zoals patat, zoete aardappel en mais. Kost allemaal ongeveer 3 euro, waardoor je met een drankje erbij op een vrij gangbare 15 euro uitkomt.

Boven aan de kaart schittert ‘De Hamburg’ in rode letters. 270 gram vlees, sla, tomaat, rode ui, augurk, bacon, cheddar, gruyère, jalapeños en saus. Een burger waar je geen bijgerecht meer bij nodig hebt, omdat het een complete maaltijd is. En de burger die ik uitprobeerde voor de review.

Als een verrassingspakketje wordt hij geserveerd in wit papier. Opengevouwen lachten heel veel vlees, dikke plakken bacon, gesmolten kaas en nog veel meer mij tegemoet. De Hamburg zit er uit als een ongelofelijke stoere, vette hap. En dat blijkt het ook te zijn. Sappig vlees en een smaakexplosie van bijna elke denkbare smaak in je mond, terwijl er van alles over je handen heen druipt. Dit is een burger voor stoere mannen.

En daarmee is het ook meteen alles wat Ter Marsch & Co niet biedt. Die burgers zijn subtiel, culinair. Deze zijn uitgesproken en stoer. Niet te vergelijken met elkaar en daardoor is ook niet de één beter dan de ander. De Witte de Withstraat blijkt gewoon de ultieme burgerstraat van Nederland.

Burp.

Hamburg in Rotterdam

Hamburg

Witte de Withstraat 94B
3012 BT Rotterdam
restauranthamburg.nl

+ Lekker simpel, gewoon goede burgers
+ De Hamburg is een stoere, uitgesproken burger.
+ Goede ingrediënten met veel smaak

Geen volledige bediening aan tafel, als het druk is moet je zelf je burger ophalen
– Vieze handen gegarandeerd, dus niet voor watjes
– Het kan erg druk zijn, zeker in het weekend

Een verrassingspakketje