Een grote open keuken met een weegschaal met een groot display waarop je kunt zien hoe zwaar je versgeperste burger is. Naast een transparante overheid bestaat er blijkbaar ook zoiets als een transparante burger en daarvoor moet je bij de BurgerBar zijn. Ze hebben drie vestigingen in het centrum van Amsterdam en sinds vorig jaar zitten ze ook in Utrecht. Het afgelopen jaar heb ik verschillende vestigingen in Amsterdam bezocht, maar voor de ultieme test ging ik langs bij BurgerBar Utrecht.

Een open keuken dus. Met daar omheen een helder verlichte ruimte met veel tafeltjes en krukjes. De BurgerBar is geen plek om romantisch te dineren, maar heeft qua inrichting wel meer sfeer dan bijvoorbeeld The Butcher waar ze hebben gekozen voor een slagerij-achtige setting. Het voelt een beetje aan als een hele luxe en met smaak ingerichte snackbar. En dat past wel bij een burger, vind ik.

Je bestelt je burger aan de bar, waar je spontaan in de keuzestress schiet. Ze hebben namelijk drie soorten rundvlees in verschillende prijsklassen, waarbinnen je weer kunt kiezen voor 200 of 270 gram. Dit nog los van de optie om een kip- of portobelloburger te bestellen. Op je burger zitten standaard sla, tomaat, augurk en saus, en andere toppings (zoals bacon, champignons en ei) kun je los bestellen. Net als de frietjes en drinken trouwens.

Bij de BurgerBar in Utrecht heb je wat te lezen

Ik besluit voor het goedkoopste vlees te gaan: 200 gram Irish Beef. Bij een eerder bezoek viel de Black Angus me namelijk erg tegen, terwijl het beter vlees zou moeten zijn. Ik besluit hem goed te beleggen met bacon, cheddar en gebakken ui. Ik neem er frietjes met mayonaise en een blikje cola bij. €12,65 betaal ik hiervoor en dat vind ik een nette prijs voor wat ik net heb besteld.

Bij de BurgerBar krijg je na je bestelling aan de bar een nummertje mee voor je bestelling. Vind ik handig, dan kan nooit iemand er met de verkeerde bestelling vandoor gaan. Terwijl je met je nummertje aan de tafel zit, kun je vervolgens de open keuken in kijken en zien hoe het vlees voor jouw burger uit een la wordt gehaald, in een vorm wordt gedrukt en op de grill wordt gelegd. En dat is fijn, omdat je kunt zien dat alles netjes en schoon gebeurt, maar ook leuk! Een soort burgervoorpret, waardoor je nog meer trek krijgt.

De burger wordt een kwartiertje later geserveerd en ziet er in ieder geval heel erg smakelijk uit. En hij smaakt ook goed. Sappig vlees en smaakvolle toppings. Ook het broodje smaakt goed, maar is helaas wel erg zacht, waardoor het scheurt. Daar komt bij dat het vlees eigenlijk te klein is voor het broodje en de toppings vrij ruim aanwezig zijn. Dat zorgt voor vieze handen en een druipende burger, maar doet verder niet af aan de smaak.

De frietjes worden bij de BurgerBar vers gesneden van aardappels en dat merk je, want ze zijn erg lekker. Ik vond ze zelfs zo lekker dat ik door bleef eten toen ik eigenlijk al vol zat. De combi van een grote, ruim belegde burger en een flinke portie friet is namelijk eigenlijk te veel voor een normaal mens. Maar het feit dat je het dan toch opeet zegt wel iets over hoe lekker het is.

BurgerBar Utrecht

Schoutenstraat 15
3512 GA Utrecht
burgerbar.nl

+ Lekkere, sappige burgers die goed zijn belegd
+ Zelf kiezen uit soorten vlees en toppings
+ Goed geprijsd

– Eten zonder te knoeien is onmogelijk bij de BurgerBar
– Porties zijn net iets te groot
– Duurder vlees smaakt niet per se beter

BurgerBar Utrecht