De allereerste hamburger die ik reviewde voor Vrijdag Burgerdag was die van Firma Pickles in Utrecht. Een origineel concept waarbij goede hamburgers worden gecombineerd met goede wijn. Al snel volgde een tweede vestiging in Rotterdam, terwijl in Utrecht twee andere concepten van start gingen “van de makers van Firma Pickles”. De ene is Keuken en de andere Speck, die echt pas net open is. Beiden hebben burgers op de kaart, maar omdat Speck een concept is waarbij het draait om vlees en een grill ben ik daar de burger gaan proberen.

Speck zit in onder in een nieuw appartementencomplex op het Ledig Erf. Een nogal saai pand van buiten, maar binnen is het gelukt om er een soort industriële slagerij van te maken. De medewerkers dragen ook allemaal een slagersjas. Het plan was om de zaak Butcher te noemen, maar dat vond The Butcher uit Amsterdam niet zo leuk, dus werd het op het laatste moment Speck.

Eigenlijk is Speck een beetje een rare naam, want ze hebben vooral heel veel rundvlees op de kaart staan. Midden in de zaak staat ook een grote rijpingskast waar dat in ligt. Qua burger kun je kiezen uit een burger met spe(c)k en een bbq burger, beiden voor 14 euro. Een alternatief is een broodje pulled pork. Geen echte burger, maar wel heerlijk langzaam gegaard varkensvlees. Erg lekker, kan ik vertellen.

Voor deze recensie probeerde ik de Burger met Speck uit. En die doet zijn naam eer aan! Geen dun plakje doorbakken bacon dat je nauwelijks proeft, maar in plaats daarvan een dikke plak gegrild spek. Ook de burger is van prima vlees, dat verdomd goed gegrild is en het broodje, de sla en de saus zijn ook allemaal oké. Maar het spek doet het hem! Het spek! Als er een reden is om naar Speck te gaan is het het spek!

Bij de burger krijg je trouwens een emmertje met hele lekkere dunne frietjes, dezelfde als bij Firma Pickles. Iets van sla of groente “on the side” mist wel, maar dat kun je bij bestellen. Voor drie euro heb je bijvoorbeeld gegrilde seizoensgroenten of een ceasar salade.

Het fijne aan Speck is daarnaast dat het een zaak is waar je echt even uit eten kan gaan. Ze hebben heerlijke voorgerechten, een goede wijnkaart en desserts. Maar uiteindelijk is het vooral het spek dat het hem doet. Dat spek! Ik wil het!

Rijpkast met rundvlees bij Speck

Speck

Ledig Erf 10
3582 EA
speck-utrecht.nl

+ Het spek op de burger met spek is echt heel lekker
+ Goede grill, die je proeft in de smaak van het vlees.
+ Restaurantsetting met voorgerechten, nagerechten en prima wijn

– Er staan eigenlijk maar twee burgers op de kaart
– Groenten moet je los bijbestellen
– Eigenlijk wil je nog meer spek dan er op de burger zit, want het is zo lekker!