“Ben je al wel een bij Burgerz geweest in Den Haag?”
“Ken je ingeburgerd in Zwolle?”
“Je moet zeker eens bij Restaurant Wally in Nijmegen langs.”

Tijdens de eerste maand dat Vrijdag Burgerdag bestond, kwamen er al verschrikkelijk veel tips binnen voor locaties in het land die een plekje op Vrijdag Burgerdag verdienen. En dat krijgen ze ook. Eén voor één komen ze aan de beurt. En na twee locaties in onze hoofdstad en eentje in Utrecht, ben ik deze week neergestreken tussen de burgers in het zuiden. Tilburg om precies te zijn.

In Tilburg is de keuze nog niet reuze. Er zit een Burger Bar op Piusplein en dat lijkt het op het eerste gezicht te zijn. Ik was al op weg naar Tilburg om ze met een bezoekje te vereren, toen ik de tip kreeg dat Eetcafé Polly Maggoo een uitgebreide burgerkaart heeft. Sterker nog, ze claimen “de beste burger van de het zuiden” te hebben. Dat mogen ze bewijzen.

Polly, zoals de Tilburgers de zaak noemen, ziet er uit als een doorsnee eetcafé en de kaart bevat vijf runderburgers, twee kipburgers en een vega-optie. Daarnaast kun je aan alle burgers extra toppings toevoegen tegen een aantrekkelijke prijs. Ui kost je slechts 40 cent en voor 70 cent heeft je baconloze burger plots wel bacon.

Op zich is het niet nodig, want alle burgers op de kaart hebben al flink wat toppings. Zo bevat de kipburger met de naam ‘Come Come Chicky Chicky Come’ sla, tomaat, rode ui, bacon, tomatentapeda en Parmezaanse kaas. De ‘Trappistenburger a La Trappe’, Polly’s specialiteit, is een runderburger met romanasla, bacon, trappistenkaas, tomaat, augurk en saus van La Trappe Quadruppel. Deze burger komt overigens op een donkerbruinbroodje, wat niet op de kaart wordt vermeld, terwijl andere burgers op een witte bol komen.

Ik bestelde de ‘All American Classic’. Een echte basic burger met rode ui, tomaat, romanasla, bacon en cheddarkaas. Allemaal standaardingrediënten, maar op papier genoeg voor een rijke smaakbeleving. Dat viel tegen. Het vlees was sappig maar iets te robuust. Alsof het net iets teveel op elkaar geperst was, wat ten koste gaat van de malsheid. Daarnaast smaakte het een beetje naar gehakt. Prima voor een burger die je thuis maakt, maar buiten de deur verwacht ik een niveau hoger.

En dan de toppings. De bacon proefde je niet, de kaas deed weinig en de saus was een soort mayonaise. Dat zorgt er voor dat er alleen maar zoute smaken op de burger zitten en het ontzettend saai wordt. Met ketchup en een augurkje was deze burger al zoveel rijker van smaak geweest!

Voor liefhebbers van de smaak van zaad, om precies te zijn sesamzaad, was er gelukkig nog iets wat zorgde voor wat spanning. Het broodje zat namelijk vanaf de onderkant tot bovenop vol sesam. Niet een beetje voor de decoratie. Nee, gewoon een shitload voor een overheersende smaak. Als ik sesam wil proeven, koop ik wel voor 50 cent een broodje bij de bakker op de hoek, Polly!

Al met al kan ik me niet voorstellen dat Polly Maggoo “de beste burger van het zuiden” heeft. En zo wel, dan blijf ik met liefde voortaan wat noordelijker. Nu moet ik eerlijk zijn dat ik extra streng voor ze ben vanwege hun claim. Want ik raad Polly niet af. Voor €11,90 eet je een burger zoals je hem in veel goede eetcafé’s kunt krijgen. En dan krijg je er prima frietjes bij.

Polly Maggoo

Heuvel 10
5038 CN Tilburg
pollymaggoo.nl

+ Betaalbare burgers en betaalbare losse toppings
+ Eetcafésfeer (handig voor grotere groepen)


– Vlees was niet van uitmuntende kwaliteit
– Sesam. Sesam. Sesam. De smaak overheerst door het broodje
– Toppings zorgen niet voor een rijke smaak