In New York zit een heel klein cafeetje met één specialiteit: cupcakes en wijn. Een concept dat in Nederland nog niet bestaat, maar de mannelijke versie hiervan kennen we al wel: burgers en wijn. Dat is het concept waarmee Firma Pickles zich probeert te differentiëren (wat een duur woord voor op een burgerblog!) van andere burgerbars. Kort geleden opende er een vestiging in de Markthal in Rotterdam, maar de eerste vestiging zit in Utrecht. Bijna onvindbaar in een klein steegje tussen Vredenburg en de Oude Gracht.

Burgers & wijn dus. Maar ook als je geen wijn drinkt kun je er heen, want ze schenken ook bier en fris. En zelfs qua fris heeft Firma Pickles wat unieks te bieden: ze hebben er namelijk fritz-kola. Dat komt uit Hamburg, dus dat is het perfecte alcoholvrije drankje voor bij een hamburger.

De zaak is voor de helft ingericht met twee bars waar je aan kunt zitten, de andere helft bestaat uit tafeltjes. En die zitten eigenlijk altijd vol. Dat betekent dat je een burger aan de bar kunt eten of dat je met je wijn of je Duitse colaatje kunt wachten tot er een tafeltje vrij komt. Bij de aankleding hebben de eigenaren van de gelegenheid gebruik gemaakt om je een stukje dierenanatomie bij te brengen. Grote afbeeldingen van onder meer een varken en koe leggen uit welk stuk vlees waar vandaan komt. Verder vind je in het pand grote potten augurken en flessen Heinz.

Het menu bestaat uit een aantal planken met hapjes die je kunt delen met vrienden en enkele bijzondere kroketten, die je kunt bestellen als voorgerecht. Iets wat alleen geschikt is voor de echt grote eters, want een normaal mens heeft aan een burger met frietjes meer dan genoeg.

Qua burgers hebben ze een ruime keuze aan diverse rundvleesburgers van eigen bodem, 180 gram per stuk, twee vegetarische opties, een gambaburger en een wisselende special. Daarnaast zijn er vier premium-opties: iberico-varken, wagyu-rundvlees, kreeft en een runderburger met eendenlever. Als je echt honger hebt kun je ook nog gaan voor een dubbele burger: de Pickles XXL Deluxe. Ben je iemand die snel last heeft van keuzestress, dan is Firma Pickles misschien niet de plek om te gaan eten, maar anders is het een hele leuke kaart! Je kunt bij Firma Pickles terecht voor goed rundvlees, maar het is ook vooral een plek voor burgers die iets avontuurlijkers willen proberen.

De troep na afloop

Voor de ultieme burgertest bestelde ik de Smoked BBQ Burger: vlees, ijsbergsla, rode ui en bbq-saus. Niet heel bijzonder, waardoor het vlees het werk moet doen. En dat deed het gelukkig. Een mooie burger die stevig was, maar toch erg mals. Een goede burger hoort een beetje te lekken vind ik, en dat deed hij. Ook het broodje verdient wat aandacht: een verse, stevige bol, die zorgt voor de nodige houvast tijdens het eten.

En dan zijn er de frietjes. Bij Firma Pickles krijg je een bakje met hele dunne frietjes met wat kruiden erop en een schaaltje mayonaise. En die zijn lekker! Zo lekker dat je met je vingers de onderste kruimels uit het kleine bakje probeert te peuteren. Verder krijg je er coleslaw bij. Een klein bakje, met relatief veel saus en weinig kool. Veel mensen laten hem staan, maar hij smaakt stiekem best wel goed.

Op de kaart van Firma Pickles staan ook desserts. Cheesecake en chocoladetaart onder meer. Respect als je dat op krijgt na een burger zonder buikpijn te krijgen…

Anyway, tijd om conclusies te trekken:

Firma Pickles Burgers & Wines

Drieharingstraat 1
3511 BH Utrecht
firmapickles.nl

+ Combinatie van burgers en wijn 
+ Kaart met een zeer ruime keuze
+ De zaak is erg leuk aangekleed

– Vaak erg druk
– Niet goedkoop (goedkoopste burger is €13,50)

– Geen optie om een losse burger te bestellen zonder frietjes en coleslaw

Firma Pickles