In elke grote Amerikaanse site heb je de keuze uit gigantisch veel goede plekken om burgers te eten. Sowieso heb je er fastfoodketens van het hoogste niveau, denk aan In-N-Out Burger, Smashburger en natuurlijk Five Guys. Maar ook als het gaat om de luxere burger is het aanbod overweldigend. Toen ik onlangs een paar dagen in Los Angeles was, kon ik dan ook niet anders dan op zoek gaan naar een extreem goede burger.

Umami Burger is bijvoorbeeld een fenomeen, met overigens ook vestigingen in steden als New York en Chicago. Daar spelen ze met toppings als parmezaanse kaas en shiitake voor een unieke smaakbeleving, maar er staat bijvoorbeeld ook een truffelburger op de kaart, met truffel-aioli, truffelkaas en truffelmarinade als toppings.

Hiho Cheeseburger staat bekend om zijn menu dat bestaat uit twee verschillende cheeseburgers. Een klassieker met enkel kaas en ketchup als toppings en een uitgebreidere variant met kaas, ketchup, uienjam, sla, augurk en mosterd. Een prijsverschil is er niet, beide cheeseburgers zijn verkrijgbaar voor $6,95 voor een double en $9,25 voor triple (ja, drie keer vlees ja).

Uiteindelijk ben ik echter uitgekomen bij The Counter voor de ultieme burgerbeleving. Deze zaak is uitgegroeid tot een keten met tientallen vestigingen, waaronder 9 stuks in Los Angeles en omgeving. Ik ben bij de vestiging down town geweest.

Bij The Counter heb je de mogelijkheid om je eigen burger samen te stellen op basis van een superhandig invulformulier. Je kiest je vlees (beef, kip, kalkoen gefrituurde kip, vegan en de vegetarische impossible burger), de hoeveelheid (450 gram is een optie…), je kaas (tien soorten), je saus (16 keuzes) en welke van de 30 toppings je wilt.

Nu krijg ik zelf vaak stress van dat soort keuze-opties; ik vind het kiezen van de toppings bij de Five Guys al lastig… Gelukkig staan er ook standaardburgers op het menu, zoals de Poblano Burger, de Chipotle Turkey en de Sprouted Veggie. Ik ben echter voor The Counter Burger gegaan, omdat burgers die de naam van het restaurant dragen in mijn ogen het paradepaardje zouden moeten zijn van de zaak.

Dat bleek wel te kloppen. De runderburger was belegd met provolone, tomaat, sla, een berg, aioli en een gigantisch berg gefrituurde ui. Qua structuren en smaak een feestje. Daar kwam bij dat het vlees van hoge kwaliteit was en het broodje ook. Echt een prima burger dus! Als side nam ik de shoestrings fries, maar je kunt ook kiezen voor sweet potato fries en fried onion strings. Ook staan er een heleboel salades op het menu en kun je je burger ook altijd laten serveren als salade in plaats van op een broodje.

Al met al heb je dus een heleboel keuze bij The Counter (misschien wel iets te veel) en zijn de burgers er van prima kwaliteit. Mocht je downtown L.A. zijn, dan weet je waar je terecht kan.

Besproken locaties

Umami Burger

852 S Broadway
Los Angeles, CA 90014, Verenigde Staten

umamiburger.com

Hiho Cheeseburger

1320 2nd Street B
Santa Monica, CA 90401, Verenigde Staten

hiho.la

The Counter

725 W 7th St
Los Angeles, CA 90017, Verenigde Staten
thecounter.com