Ik ben natuurlijk altijd al dol geweest op burgers, maar er zijn twee plekken op de wereld die er uiteindelijk toe hebben geleid dat ik Vrijdag Burgerdag ben begonnen. De ene is Byron in Londen, de tweede Bacoa in Barcelona. Sinds het bestaan van Vrijdag Burgerdag ben ik echter niet meer in Barcelona geweest. Tot nu…

De geschiedenis van Bacoa is een bijzonder verhaal. De oprichters zijn twee Australische immigranten die in 2006 een klein Australisch-Thais restaurantje begonnen in de wijk El Borne. Net toen ze de boel lekker draaiende hadden, begon de kredietcrisis. Het was vrijwel zeker dat het restaurant het niet zou overleven, maar het pand verkopen was door de crisis geen optie. Dus verbouwden de eigenaren het tot een simpel barbecuerestaurant: Bacoa. Eten van de gril en geen bediening aan tafel, waardoor het stel het zonder personeel kon runnen.

Er stonden een aantal gerechten op het menu, waaronder een burger: La Bacoa. En die werd in korte tijd razend populair. Bocoa veranderde in een burgerrestaurant en breidde met de jaren uit met nieuwe vestigingen, zelfs buiten Barcelona tegenwoordig! Het originele piepkleine restaurant is er echter nog steeds en heet nu Bacoa Kiosko.

Zelf ben ik niet bij die vestiging geweest, maar bij de grote, moderne Bacoa in de buurt van de universiteit. En daar at ik uiteraard de La Bacoa. Deze burger bevat onder meer bacon, cheddar, manchego, augurk en speciale mosterd. Hij is mede door die mosterd uniek van smaak! Maar ook de andere burgers zijn fantastisch. Zo is er een zoete burger met manchego en gecarameliseerde uien, zijn er Zwitserse en Japanse burgers en kun je kiezen uit drie kipburgers en drie vegaburgers.

Bij alle burgers kun je kiezen uit verschillende soorten broodjes. En als bijgerechten kun je franse frietjes kiezen, maar de bravas met bijbehorende saus zijn nog veel beter. Fuck friet, patatas bravas zijn het beste bijgerecht dat je bij een burger kunt eten! Je bestelt bij de counter en krijgt een tracker mee, zodat het personeel je weet te vinden. En qua prijs hoef je je geen zorgen te maken: de burgers van Bacoa zijn niet duur maar wel heel lekker.

Omdat ik wilde checken of de andere burgers in Barcelona ook goed waren, heb ik ook nog een burger bij Kino gegeten. Een hippe tapasbar met een vijftal burgers op de kaart. Voor 7,50 tot 8,50 euro krijg je een burger met frietjes, wat echt bizar weinig is voor het eten dat je vervolgens krijgt. Prima burgers met lekkere dikke frieten. Ik had de bacon cheddar burger, maar er is ook een heerlijke Mexicaanse burger. Kip of vega zijn ook een optie!

Kino kan qua burger niet tippen aan Bacoa, al heb ik er prima gegeten. Echter: het is wel een gezellige zaak waar je kan blijven hangen voor een drankje. Ze hebben een beperkt terras, maar binnen hebben ze wat meer ruimte! Dus mocht je naar Barcelona gaan deze zomer: sla Kino dan ook zeker niet over.

Bacao Bacelona

Besproken locaties

Bacoa

Ronda de la Universitat 31
08007 Barcelona, Spanje

bacoaburger.com

Kino

Carrer Ferlandina 23
08001 Barcelona, Spanje
kinobcn.com

Kino Bacelona