Het is alweer enkele maanden geleden dat ik voor Vrijdag Burgerdag in het buitenland ben geweest. Ik heb onlangs nog wel wat burgers gegeten in Berlijn, maar over die stad heb ik eerder al een keer geschreven. Voor deze nieuwe aflevering van Wereldburgers ben ik afgereisd naar het altijd mooie Antwerpen!

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: de lekkerste burgers uit Antwerpen kun je ook gewoon in Nederland eten. De Burgerij en Ellis Gourmet Burger beheersen namelijk een beetje de burgermarkt in België. In Antwerpen hebben beide ketens, die officieel ook echt Vlaams zijn, meerdere vestigingen.

De tofste locatie is de Burgerij in de wijk Eilandje. Het mooie industriële Pakhuis aan de haven is een fantastische plek om te eten. En uit ervaring van een paar jaar geleden weet ik dat het met mooi weer alleen maar beter is. Dan gaat de complete voorgevel open en kun je zowel binnen als buiten zitten. Een burger eten terwijl de zon ondergaat, heerlijk!

Op het menu staan onder meer de Smokey Bacon, wat in mijn ogen een klassieker is, en de Habibi: een lamsburger met humus. Ook zijn er meerdere vegetarische burgers en twee visburgers. En De Burgerij heeft een wisselende special. Keuzestress ligt dan ook op de loer. Voor of na het eten kun je aan de overkant van het water gratis het dak van het MAS bezoeken voor een fantastisch uitzicht over de stad!

Ellis Gourmet Burger zit trouwens vlakbij De Burgerij. Letterlijk aan de overkant van het water. Ik vind de locatie net iets minder mooi, maar dat mag de pret niet drukken.

Op het menu van Ellis staan onder meer vier klassieke burgers en maar liefst drie verschillende vegaburgers. Daarnaast zijn er vier speciale Signature Gourmet Burgers, waaronder ook een zalmburger. Wil je een burger die je echt nergens anders kan krijgen? Ga dan voor de Tribute Gourmet Burger: een ode aan de Amerikaanse burger van Louis Lunch, die een belangrijk rol speelt in de burgergeschiedenis. Het is een burger op toast met ketchup en mosterd, meer niet.

Wil je een keer iets anders dan een burger van één van deze twee bekende Belgische ketens? Dan kun je terecht bij Paul’s Boutique. Dit is een echte burger bar: bestellen aan de bar en geen poespas, gewoon burgers.

Het vlees is wat dunner dan bij veel andere burgerzaken, maar wel van prima kwaliteit. En wat vooral fantastisch is, is het bijna oneindige menu van Paul. Er staan alleen al meer dan 20 runderburgers op, 11 kipburgers, net zoveel vegaburgers en ook nog eens 7 visburgers en 3 lamsburgers. En aan mensen die geen varkensvlees eten is extra gedacht door kalkoenbacon aan te bieden.

De prijzen zijn prima: burgers variëren in prijs van 6 tot 10 euro. Frietjes kosten je 3 euro, dus je kunt voor minder dan een tientje klaar zijn (al heb je dan wel dorst…). Qua service hoef je overigens niet zoveel te verwachten, maar who needs service if you have a burger?!

Besproken locaties

De Burgerij

Sint-Laureiskaai 8
2000 Antwerpen, België
burgerij.be

Ellis Gourmet Burger

Sint-Aldegondiskaai 52
2000 Antwerpen, België
ellisgourmetburger.be

Paul’s Boutique

Nationalestraat 100
2000 Antwerpen, België
paulsboutique.be