Eerder dit jaar las ik dat Bristol één van de hippe, opkomende steden van Engeland is. Het nieuwe Londen zeg maar. Zonder me er verder in te verdiepen besloot ik er heen te gaan. In mijn omgeving werden er vooral heel veel grappen gemaakt over het kopen van sloffen en sokken, maar ik kon maar aan één ding denken: de burgers die ik zou gaan eten.

Bristol heeft een wat typische indeling: het bestaat eigenlijk allemaal uit wijkjes met een hele eigen uiterlijk, vibe en functie. Het historische centrum is prachtig en heeft een heleboel leuke restaurantjes en kroegjes, de haven bevat vooral nieuwbouw: appartementencomplexen en een soort uitgaansgebied met vooral hele grote restaurants. Dan is er een modern winkelgebied met winkelstraten en shopping malls; een stad op zich met honderden winkels. En dan heb je Stokes Croft: de hippe, opkomende wijk vol streetart en hippe bars en Clifton: een statige wijk op de heuvels uit de 18e eeuw. Eigenlijk wilde ik in een elke wijk een burger proberen, maar dat werd wat veel. Het was vooral de tijd die me nekte, want burgers waren echt overal te vinden.

In het oude centrum at ik bij Revolution. Een bar die in heel veel Britse steden zit en niet alleen heel veel drank op de kaart heeft, maar ook een heel assortiment burgers. Een klassieker, twee kipburgers, een vega-optie van zoete aardappel en bonen. De keuze is reuze. Mijn aandacht werd echter direct getrokken door de Smokin’ Bacon. Een burger met bacon, cheddar, gefrituurde uieneringen, Chipito’s (ja, die chips), chorizoketchup en smokinnaise. Eén groot, ongezond feest.

Hij zag er heel lekker uit en het was een feest van allemaal verschillende structuren. Het vlees en het broodje waren prima, maar één ding viel een beetje tegen: alle ingrediënten waren (niet geheel onlogisch) vrij zout. Dat zorgde voor meer nadorst dan me lief was en ook voor een ietwat beperkte smaak. Voor 10 pond inclusief frietjes was hij trouwens prima geprijsd. Waar voor je geld, maar het was jammer dat je geen onbeperkte refills kreeg bij je drinken (wat niet ongebruikelijk is in Bristol).

Die onbeperkte refills kreeg ik namelijk wel bij MEATliquor. Een restaurant volgens ongeveer hetzelfde concept als MEATMission in Londen, waar ik eerder al over schreef. MEATliquor zit in de hippe wijk Stokes Croft en het pand is helemaal voorzien van graffiti. Er is werkelijk niets wat niet voorzien is van een tag. Verder is de zaak voorzien van rood tl-licht en erg vage schilderijen aan de muur, net als bij MEATMission in Londen. Ik was er overdag voor een lunch dus ik heb helaas niet gezien hoe creepy de tent in het donker was…

De specialiteit van alle MEAT zaken is de DEAD Hippie: een dubbele burger die in mosterd is gebakken met speciale saus, kaas, sla, augurk en ui. Dat klink niet heel bijzonder, maar dat is hij dus wel heb ik van anderen gehoord. Zelf heb ik hem namelijk niet genomen, omdat een dubbele burger voor een lunch net iets teveel van het goede was als je al een English Breakfast op hebt.

Ik at de Bacon Cheeseburger. Redelijk standaard qua ingrediënten, maar desondanks heerlijk. Goed vlees, goede topping, alles goed. Ik weet niet wat dat is in de UK, maar op de één of andere manier ligt de standaard voor een burger daar gewoon hoger dan in Nederland. MEATliquor is wat duurder dan gemiddeld (8,50 pond voor enkel een burger) en de pond staat wat ongunstig voor ons als Nederlanders, maar het is het dubbel en dwars waard.

Mag ik terug?

MEATliquor

Besproken locaties

Revolution
Old Fish Markt, St Nicholas Street
BS1 1UA Bristol, Verenigd Koninkrijk
revolution-bars.co.uk

MEATliquor
77-79 Stokes Croft
BS1 3RD Bristol, Verenigd Koninkrijk
meatliquor.com