Vaste bezoekers was het misschien al opgevallen: het was even twee vrijdagen stil op Vrijdag Burgerdag. Gelukkig heeft de site een rijk archief vol burgerrecepten en burgerrestaurants. Tijdens deze burgerstilte, heb ik uiteraard wel gewoon burgers gegeten. Sterker nog: ik ben onder meer naar Disneyland Parijs geweest.

In Disneyland Parijs en het bijbehorende Walt Disney Studios Park kun je uiteraard burgers eten, maar stiekem kun je beter buiten de parken gaan kijken. In Disney Village, dat ook toegankelijk is zonder ticket voor de pretparken, kun je terecht bij diverse restaurants. Zo zit er sinds afgelopen voorjaar een vestiging Five Guys. Dit – ietwat overhypte – burgerrestaurant uit de VS, opent zo’n 30 jaar na zijn oprichting nog dit jaar zijn eerste vestiging in Nederland. In Disney Village kun je er echter nu al langs.

Five Guys is fastfood, maar dan goed. Het tofste aan het concept is dat je je burger kunt beleggen met oneindig veel toppings. Je koopt een basisburger (eventueel met kaas en/of bacon) en vervolgens kies je verschillende sauzen en toppings. Van tomaat en sla tot jalapeño’s of champignons. Je kunt je ideale burger samenstellen. Frietjes en een milkshake erbij en je bent er.

Als je het leuk vindt om te eten in een klassieke Amerikaanse diner, waar je op rolschaatsen wordt bediend, dan kun je terecht bij Annette’s. Je betaalt er een stuk meer dan bij Five Guys, maar daarvoor krijg je dan ook een compleet andere beleving. Annette’s heeft bijzondere burgers op het menu staan, zoals een burger met chili con carne en een Onion Burger met heel veel uien. Voor meer dan 20 euro kun je een megaburger krijgen, waaronder een burger met zowel rundvlees als kip. Overal zitten uiteraard frietjes bij. Qua dranken kun je kiezen uit speciale Coca Cola-mixjes met bijvoorbeeld citroen of kersensmaak. Ook staan er cocktails en milkshakes op de kaart.

Een andere klassieker in Disney Village die ik zeker even moet benoemen, is Planet Hollywood. Dit typisch Amerikaanse restaurant heeft een Hollywood-thema en voelt alsof het is blijven hangen in de 90’s. Sommige zullen het daardoor verschrikkelijk gedateerd vinden, maar het heeft ook juist wel een bepaalde charme. Op het menu staan onder meer een paar burgers waar helemaal niks mis mee is.

Besproken locaties

Five Guys

Disney Village
77700 Chessy, Frankrijk
website

Annette’s diner

Disney Village
77700 Chessy, Frankrijk
website

Planet Hollywood

Disney Village
77700 Chessy, Frankrijk
website