Zwitserland. Land van de kaasfondue, uurwerken, zakmessen en banken. Maar hoe zit het met de burgers daar? Worden die overgoten met Zwitserse kaas? Zijn ze onbetaalbaar? Omdat ik toevallig in Genève was, kon ik het niet laten om het uit te proberen.

Vooraf had ik uiteraard research gedaan waar ik burgers in Genève kon krijgen. En ik ontdekte dat er zes “burger joints” in de stad zitten. Geen slechte score voor een stad met minder dan 200.000 burgers. Ze allemaal afgaan leek me een slecht plan, dus besloot ik er één uit te kiezen op basis van reviews op Foursquare: Holy Cow! Daar zijn er twee van in Genève en ik besloot die ten zuiden van Het Meer te bezoeken.

Het bleek een echte burgerbar met houten tafels en banken en een bar waar je de burgers kunt bestellen. De aankleding was niet echt gezellig, maar ook niet authentic sober zoals je in Nederland bij sommige burgerbars ziet. Het was eigenlijk gewoon ongezellig. Daarnaast hing ik er een niet zo’n prettig lucht in de zaak. Ik kon niet zo goed thuis brengen wat het was, maar het rook er niet fris. Al met al een slechte eerste indruk.

Holy Cow! in Genève

Maar uiteindelijk kan een goede burger gelukkig veel goed maken. Op de menukaart staan een groot aantal burgers van rundvlees, maar bijna net zoveel kipvarianten. Da’s best opmerkelijk, want de zaak heet geen Holy Chicken!. Ook aan de vegetariërs is gedacht met drie veggie burgers. Er zaten een aantal bijzondere burgers tussen, zoals eentje met advocadomoes en eentje met wasabi mayonaise en teriyakisaus.

Om me een beetje te laten verrassen koos ik voor de ‘Satey Beef’ met satésaus, limoen-basilicummayonaise en chilli. Met frietjes erbij en drinken (waarbij je kon kiezen uit allerlei vage limonades) kostte dat 20 francs. Dat is, sinds de Zwitser hun munt hebben losgekoppeld van de euro, ruim 20 euro. Dat klinkt duur, maar als je bedenkt dat ik eerder die dag 10 francs had betaald voor koffie met een chocolate chip cookie was het eigenlijk best wel goedkoop.

Helaas viel de burger tegen. Het vlees was zeker niet slecht, maar ook niet lekker mals en sappig. De smaak van de toppings viel tegen. De satésaus was flauw, de chili proefde je nauwelijks en van die limoen-basilicummayonaise kreeg ik ook niet veel mee. Ook het broodje was niet top. Het was niet zacht, maar ook niet knapperig. Ik denk dat “saai” de beste omschrijving is. En dan waren er nog de frietjes. Zoals in veel landen zonder mayo. Terwijl het dikke frieten waren met een overheersende, ietwat bittere aardappelsmaak. Ze schreeuwden om mayo, maar helaas…

Al met al kun je dat browservenster van Cheaptickets weer dichtklikken. Je hoeft niet naar Genève te vliegen voor een burger. Die kun je, heel burgerlijk, beter in Nederland eten.

Zwitserse burgers eten bij Holy Cow!

Besproken locaties

Holy Cow

Rue Carouge 14
1205 Genève, Zwitserland
holycow.ch