Voor de rubriek wereldburgers reis ik de hele wereld over. Of eigenlijk eet ik gewoon burgers als ik het buitenland ben en schrijf ik daar toevallig stukjes over, maar dat klinkt minder stoer. Voor deze aflevering ben ik letterlijk naar de andere kant van de wereld gevlogen. Naar Hongkong. Je weet wel, die stad die bij China hoort, maar toch weer niet. Dat stukje Azië waar de Britten 150 jaar lang de dienst uitmaakten. Daar hebben ze dus burgers. En die heb ik op.

Bij Hongkong denken veel mensen aan hotpots, dumplings en ander eten met stokjes, maar Hongkong is ontzettend westers en je vindt er dan ook allerlei keukens. Ook het mixen van de Aziatische keukens met westerse keukens gebeurt er veel. Maar qua burgers is Hongkong eerlijk gezegd een beetje saai. Er zijn relatief weinig burgerrestaurants (nog steeds genoeg, maar voor een plek waar 8 miljoen mensen wonen vrij weinig) en er zijn er weinig die er echt uitspringen. Voor de burgers zou ik niet twaalf uur in het vliegtuig gaan zitten; je kunt ook gewoon naar Amsterdam, Rotterdam of Utrecht.

Slecht was het echter niet. Zeker niet bij Beef & Liberty. Zij zitten in Shanghai en Hongkong, waar ze drie vestigingen hebben. De zaak is erg westers, qua hippe industriële inrichting en gezien het personeel dat overal vandaan leek te komen behalve uit Hongkong. Op het menu staan zes burgers. Drie simpele: een gewone hamburger, een cheeseburger en een baconburger. En drie specialere: een vegaburger van rode bieten, een runderburger met zwarte peper en een varkensburger met appelsalade en bosui. Als bijgerechten kun je kiezen uit gewone frietjes, zoete-aardappelfrietjes of een salade.

Ik probeerde de baconburger. Want bacon. En die was lekker. Goed broodje, heerlijk mals vlees, ui en augurk voor wat afwisseling in de smaak en heerlijke bacon. Had ik al iets gezegd over bacon?! De frietjes waren prima en kwamen met een heerlijk pittig sausje. Overigens hadden ze ook mayonaise voor bij de friet, wat een unicum is in Hongkong.

The Butcher Club in Hong Kong

De tweede zaak waar ik een burger probeerde was The Butchers Club. Ook zij zitten niet enkel in Hongkong, op Bali en in Singapore zijn ze ook te vinden. In Hongkong hebben ze meerdere vestigingen. In tegenstelling tot Beef & Liberty hebben ze geen bediening, maar bestel je aan de bar. Ze hebben een zevental burgers op de kaart staan, waaronder The Hogtown met pulled pork erop, de pittige Wu Tang Style en de The Gambler, die als belangrijke basis double fried butter chicken heeft. Ja, hier staan wat unieke burgers op de kaart!

Ik probeerde desondanks de burger die simpelweg The Burger heet: rundvlees met bacon, kaas, tomaat, augurk en speciale saus. Dan kan ik hem namelijk goed vergelijken met de burger van Beef & Liberty. En om eerlijk te zijn: die van Beef & Liberty is beter, maar desondanks was dit een prima burgertje! Sappig vlees, goede bacon, prima kaas en het broodje was ook in orde. De frietjes waren echter bizar groot en niet echt krokant. Alsof ze halve aardappels in de frituur hadden gegooid! En dat ook nog eens zonder mayonaise. Jammer…

De laatste zaak waar ik ben geweest was Circus Burger. Zij hebben slechts één zaak die van binnen een beetje lijkt op een Amerikaanse diner in de vorm een treincoupé. Erg grappig gedaan. Op het menu staan een negental burgers en ze hebben een special. Aan cheeseburgers geen gebrek: een gewone, een deluxe met bacon, een dubbele en een variant met blauwe kaas. Liever een pittige kipburger, een visvariant of toch een vegetarische optie? Ook die staan op de kaart.

Ik nam de Cheeseburger Deluxe met bacon. En vooral de bacon was goddelijk: rijkelijk aanwezig en heerlijk krokant. Het vlees was ook prima, maar het broodje had een hoog fastfood-gehalte. Niet dat dat erg is, maar je merkt wel een duidelijk verschil met de andere twee zaken. Ook was de burger aan de kleine kant. Jammer, want hij smaakte prima. De bijbehorende frietjes trouwens ook, al miste ik wel de mayonaise. Als alternatief daarvoor kun je de Circus Fries nemen met ui en kaas.

De echte reden om naar Burger Circus te gaan zijn trouwens de milkshakes (inclusief een aantal met alcohol). Ze zijn groot en ongezond, zeker in combinatie met een burger, maar voor de liefhebber van burgers én shakes wordt het in Hongkong niet beter dan bij Burger Circus.

Burger Circus in Hong Kong

Besproken locaties

Beef & Liberty

3/F California Tower
30-32 D’Aguilar Street
Central District, Hong Kong
beef-liberty.com

The Butchers Club

Shop G34-35, G/F, K1
18 Hanoi Road
Tsim Sha Tsui, Hong Kong
thebutchers.club

Burger Circus

22 Hollywood Road
Central District, Hong Kong
burgercircus.com.hk