Drie jaar geleden schreef ik al een editie van Wereldburgers over de burgers die je Austin, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas kan eten. Deze maand was ik er opnieuw een week en heb ik zoveel burgers gegeten dat ik niet anders kan dan er nog een keer over schrijven.

Laten we beginnen met een echte fastfoodburger: volgens velen kun je daarvoor in de VS het beste terecht bij In-N-Out Burger. Goed vlees, prima broodje en goddelijke saus, maar wel met de vette smaak van ouderwets fastfood. Hun Double-Double is een klassieker, maar die kun je ook met drie of vier keer vlees of kaas krijgen. Zelf heb ik dat overigens niet geprobeerd, ik heb het bij de Double-Double gelaten. In-N-Out heeft vier vestigingen in Austin, dus is er is er altijd eentje in de buurt.

Oké, heel eerlijk: dat is niet helemaal waar. In Down Town Austin wordt het lastig om een burger van In-N-Out Burger te bemachtigen. Gelukkig kun je daar terecht bij de Burger Bar. Dat is een burgerbar die zijn naam vrij letterlijk neemt, doordat het een bar met burgers, rechtstreeks aan de straat is. Om precies te zijn aan de drukke Congress Avenue. Voor 5 dollar haal je er een goede hamburger, maar vooral de Big Mouth Burger, een dubbele burger met paprika, jalepeños, bacon en kaas is echt fantastisch. De frietjes zijn trouwens ook prima en daarbij kun je kiezen uit een bijna oneindige aanbod van sauzen. Het enige nadeel is dat je niet kunt gaan zitten om je burger op te eten. Veel meer dan een paar statafels heeft de Burger Bar niet.

Wil je een burger met beter (en vooral meer vlees), dan kun je terecht bij Jo’s. Bij deze zaak kun je ’s ochtends koffie drinken en taco’s eten – ze ontbijten in Austin graag met taco’s – en ’s avonds kun je er terecht voor een burger. Je kunt kiezen uit een gewone of een vegetarische burgers en kunt er vervolgens extra toppings op doen. Verschillende soort kaas, champignons, bacon, barbecuesaus, jalepeños etc. Helaas betaal je wel per topping. Er zijn ook vijf specials waaronder de Bacon Blue Cheeseburger en de Hickory BBQ Burger. Je bent ongeveer 10 dollar kwijt voor een burger. Da’s niet goedkoop, maar voor 1,25 dollar kun je er vervolgens een frietje, uienringen of salade bij bestellen.

De beste burger die ik tijdens mijn bezoek aan Austin heb gegeten, kwam echter van een foodtruck. In Austin staan die verspreid door heel het centrum en de kwaliteit van het eten is erg hoog. Ik had een Brisket Beef Burger: een goede burger met pulled brisket en een heerlijk barbecuesaus bovenop. Hij kostte me bijna een tientje, maar dat was het dubbel en dwars waard. Ik zou bijna weer in het vliegtuig stappen en die foodtruck gaan zoeken, ware het niet dat ik ben vergeten hoe hij heet…

Besproken locaties

In-N-Out Burger

4515 Airport Blvd
Austin, TX 78751, Verenigde Staten
in-n-out.com

Burger Bar

110 E 2nd St
Austin, TX 78701, Verenigde Staten
burgerbaraustin.com

Jo’s Coffee

242 W 2nd St
Austin, TX 78701, Verenigde Staten
joscoffee.com