Ruim twee jaar geleden schreef ik een aflevering van mijn serie wereldburgers over Berlijn. Nu kom ik gemiddeld twee of drie keer per jaar in die stad, dus ik heb daar veel meer burgers gegeten dan waar ik toen over schreef. Tommi’s Burger Joint blijft bij elk bezoek aan Berlijn een terugkerende waarde, maar de afgelopen twee jaar heb ik nog veel meer burgers uitgeprobeerd. Ik heb de drie beste voor je uitgekozen.

Als ik zeg dat ik naar Berlijn ga, dan begint iedereen altijd over De Burgermeister. Deze burgerbakker zit in Kreuzberg onder de bovengrondse metro, de U-bahn met een stalletje. Dat stalletje was ooit een openbaar toilet, maar daar moet je maar niet aan denken als je je burger bestelt. De kleine keuken heeft alles wat een goede burgerbakker nodig heeft, zelfs een apparaat om gesmolten boter aan de binnenkant van de broodjes te smeren voordat deze kort gegrild worden (it’s in the details!)

Bij de Burgermeister moet je lang in de rij staan en er zijn wat statafels om je burger op te eten That’s it. Daar staat tegenover dat De Burgermeister fantastische burgers maakt. Simpel qua toppings en combinaties, maar alles smaakt fantastisch. En het feit dat je letterlijk een paar euro kwijt bent voor een burger, maakt het de favoriete plek van zowel toeristen als Berlijners.

Wil je liever even rustig zitten? Dan moet je bij Burgeramt in de populaire wijk Friedrichshain zijn. De zaak is heel tof aangekleed met streetart, de burgers zijn goedkoop en de lading friet die je krijgt is oneindig. Op het menu staan alleen al vier runderburgers met bacon en vijf kipburgers. Ook aan niet-vleesetende burgerliefhebbers is gedacht met een vegamenu waarop zes burgers staan.

Een tip is de köfteburger, waarbij köfte (van die Turkse gehaktballen/-rollen) en een burger zijn samengevoegd tot één. Al word je van een simpele BBQ-Bacon-Burger waarschijnlijk net zo gelukkig.

Heb je grote trek? Dan moet je bij The Bird Express in de wijk Mitte zijn. Dit is een echt Amerikaanse barbecuerestaurant, waar het daadwerkelijk net zo smaakt als in Texas. Er staan een heleboel runderburgers op het menu die allemaal bestaan uit twee burgers (totaal 250 gram vlees) en een heleboel toppings op een klein broodje. Bij The Bird Express heb ik voor het eerst in mijn leven mijn mes en vork moeten gebruiken, omdat de burger gewoon niet te eten is met je handen.

De groente (sla, tomaat, ui) liggen overigens naast je burger. Die passen er niet eens op en de boodschap lijkt te zijn: alleen eten als je het echt graag wilt. Er zit ook nog eens een flink berg friet bij, voor het geval je na de burger nog niet vol zit.

Met een prijs tussen de 10 en 15 euro is The Bird Express voor Berlijnse begrippen duur. Op een doordeweekse dag kun je echter spotgoedkoop lunchen. Voor minder dan een tientje krijg je dan drie sliders (kleine burgers) en frietjes. En de sliders zijn stiekem nog best groot, dus de kans dat je ze alle drie opeet is klein. ’s Avonds kun je bij The Bird Express trouwens ook terecht voor klassieke Amerikaanse barbecuegerechten als brisket, pulled pork of ribs. Ik zou echter gewoon lekker voor een burger kiezen…

Burgeramt

Besproken locaties

Burgermeister Schlesisches Tor

Oberbaumstraße 8 (onder U1 bij Schlesisches Tor)
10997 Berlijn, Duitsland
facebook.com/burgermeister.berlin

Burgeramt

Krossener Str. 21-22
10245 Berlijn, Duitsland
burgeramt.com

The Bird Express

Kleine Präsidentenstraße 3
10178 Berlijn, Duitsland
thebirdexpress.com