In Berlijn lopen ze met veel trends net even voor op de rest van Europa, dus om de laatste burgertrends te ontdekken ben ik afgereisd naar de Duitse hoofdstad om vervolgens heel veel burgers te eten. En dat is ook niet zo moeilijk, want Berlijn heeft heel veel burgerrestaurants. Van simpele tenten die er uitzien als een kebabzaak tot top-of-the-bill luxe burgers. Maar vooral de Aziatische burgerzaken springen in het oog. Elke hippe wijk lijkt er eentje te hebben. Is dit “the next thing” in Burgerland?

De eerste Aziatische burger die ik probeerde was van Shiso Burger in de wijk Mitte. Op het menu staat gewone burgers, maar daarvoor moet je niet bij Shiso zijn. Je kunt er onder meer een tonijnburger krijgen met chili mayonaise en teriyakisaus en een zalmburger met misosaus. Maar ook een Aziatische runderburger is een optie, met limoenmayonaise en flinke berg koriander on top. En da’s een prima burgertje! Je proeft duidelijk vleugjes van de Aziatische keuken, maar tegelijkertijd eet je nog wel gewoon een old-school burger. The best of both worlds, zeg maar.

Bij Bun Bao in Prenzlauer Berg, dat net anderhalve maanden open is, schuiven de burgers nog iets meer op richting de Aziatische keuken. Ze worden geserveerd op een gestoomd broodje en hebben nog net wat meer Aziatische toppings. En dan heb ik het nog niet eens over de pixelart waarmee de hele zaak is aangekleed, waardoor je het gevoel krijgt in Tokio te zitten in plaats van in Berlijn.

Bij Bun Bao koos ik bewust een burger die een beetje leek op de burger van Shiso voor het betere vergelijkend warenonderzoek. En dan wint Bun Bao de wedstrijd qua Aziatische touch overduidelijk. Onder meer dankzij het gestoomde broodje, dat maakt wel echt een verschil. Maar ook het vlees heeft een unieke touch. Het lijkt een speciaal soort rundvlees, maar wat het precies is heb ik niet kunnen ontrafelen.

Als je dol bent op frietjes hoef je je geen zorgen te maken: bij Shiso en Bun Bao staan gewoon frietjes op het menu. Al kun je ook voor spannendere bijgerechten kiezen. Zo heeft Shiso kimchi op het menu staan. Iets wat je maar net lekker moet vinden, maar in ieder geval echt Aziatisch is, in tegenstelling tot de frietjes.

Tegenover deze Aziatische trend lijkt in Berlijn ook juist een beweging te ontstaan die teruggaat naar de basis van de burger. Geen gelul, gewoon een goede burger. En daarvoor moet je bij Tommi’s Burger Joint zijn, een IJslander die burgers bakt met of zonder kaas en bacon. That’s all. De zaak is een soort oude kroeg, waarbij het interieur deels is bewaard en er vervolgens een keuken achter de bar is gecreëerd, zo lijkt het. Op de bar staan potjes augurken en tientallen verschillende sausjes die je zelf op je burger kunt doen. Als bijgerechten kun je kiezen uit frietjes of zoete aardappelfrietjes.

Niets bijzonders, maar de burgers die Tommi bakt zijn goddelijk. Gewoon een lekkere vette burger van goed vlees met de goede basistoppings. En stiekem is niets fijner dan dat na al dat Aziatische burgergeweld.

Besproken locaties

Shiso Burger

Auguststrasse 29
10119 Berlijn, Duitsland
shisoburger.de

Bun Bao

Kollwitzstrasse 84
10435 Berlijn, Duitsland
bao-burger.de

Tommi’s Burger Joint

Invalidenstrasse 160
10115 Berlijn, Duitsland
burgerjoint.de