Zoals je misschien wel merkte aan de artikelen van de afgelopen weken, heb ik een kleine burgertrip gemaakt in Centraal Europa om een heleboel Wereldburgers uit te proberen. De stop van deze week is Krakau in Polen. Een relatief kleine stad (minder dan een miljoen inwoners) met een prachtig oud centrum en een hele mooie Joodse wijk, maar vooral ook heel veel horeca. En daar zitten veel burgerlocaties tussen!

Op de diverse reviewsites scoren niet alle burgerbars even goed helaas. En één van de beste burgers eet je zelfs gewoon op straat bij een foodtruck: Streat Slow Food in de Joodse wijk (voor diegene die meeschrijven: de wijk heet Kazimierz).

Eén straat verderop zit het hippe restaurant Alchemia od Kuchni. Zij hebben een gevarieerde kaart waarin allerlei internationale keukens samenkomen en op die kaart staan een viertal burgers. Waaronder eentje gemaakt van de Poolse bloedworst kaszanka en de vegetarische optie is een burger gemaakt van de Cypriotische kaas halloumi. Maar voor de minder avontuurlijke eters hebben ze ook een prima classic burger met eventueel kaas en/of bacon erop.

En uit ervaring kan ik vertellen dat dat een prima burger is. Goed vlees, prima broodje, heerlijke bacon en ook de augurk en mayonaise, beiden huisgemaakt, zijn top. Er zitten frietjes en prima koolsla bij en alles bij elkaar kost dit je omgerekend €6,50. Je zou er bijna twee bestellen.

De Cheese and Bacon van MoaBurger in Krakau

Voor de beste burgers van Krakau moet je volgens de lokale burgers naar MoaBurger in het oude centrum van de stad, niet verder van het centrale plein. Op het menu staan 17 burgers, waaronder eentje met zowel rundvlees als garanalen, twee lamsburgers, vier kipvariaten, twee vegatarisch en de gigantische Mammoth Burger met maar liefst 400 gram rundvlees. De keuze is gigantisch en bij de cheeseburger kun je bijvoorbeeld ook weer kiezen uit vier soorten kaas. Je bestelt bij de balie, krijgt een pollepel mee met een nummer en zodra je burger klaar is brengen ze hem langs.

Ik at er de Chees & Bacon (handig voor het vergelijkend warenonderzoek) en die was verdomd goed. Een relatief grote burger van erg mals vlees, toppings die rijkelijk aanwezig waren op een dun broodje. Niet de meest culinaire burger, maar gewoon een ongelofelijk goede down-to-earth, grote ik-heb-honger-en-ik-houd-van-burgers-burger. En ook hier was ik maar iets meer dan 6 euro kwijt, inclusief een oneindige hoeveelheid frietjes.

Als je me zou vragen waar je de beste burger van Krakau kan krijgen, ga ik denk ik voor MoaBurger. Daarentegen is Alchemia od Kuchni een leukere locatie om even rustig te eten en te kletsen, omdat het echt een restaurant is. Hoe dan ook: Krakau is een prima burgerstad.

Wachten op een burger bij MoaBurger in Krakau

Besproken locaties

Streat Slow Food

Kupa 10
Krakau, Polen
Facebook-pagina

Alchemia od Kuchni

Estery 5
31-056 Krakau, Polen
odkuchni.com

MoaBurger

Mikołajska 3, Stare Miasto
31-027 Krakau, Polen
moaburger.com