Als je honger hebt in New York, is de kans dat het restaurant waar je naar binnen loopt één of meerdere burgers op de kaart heeft staan, misschien wel 25 procent. Als je New York zegt, zeg je burgers. Naast de 500 andere dingen die je ook zegt bij New York, maar die laat ik voor nu even buiten beschouwing. In New York is het eigenlijk gewoon elke dag vrijdag. Dat is op zich natuurlijk fantastisch, behalve als je een stuk wilt schrijven over de zoektocht naar een goede burger in New York.

Voordat ik naar New York vertrok voor deze speciale Friday Burgerday, besloot ik wat voorwerk te doen en op te zoeken of ik een burgerrestaurant kon vinden waar ik echt heen moest. Maar het enige dat daaruit naar voren kwam, was de Shake Shack. Niet dat die de beste burger hebben, maar het succesverhaal van dat bedrijf zorgt er gewoon voor dat je hun burgers moet proeven. Daarnaast heb ik uiteraard de zoekterm ‘best burgers new york‘ geprobeerd, maar dan eindig je al snel met een lijstje van lijstjes met bij elkaar opgeteld meer dan 100 restaurants.

Daarom besloot ik het helemaal anders te doen en heb ik op twee willekeurige plekken een burger gegeten. Bewust heb ik niet gekozen voor de plekken die het allerbeste stonden aangeschreven, maar heb ik geprobeerd om de gemiddelde burger van New York tot me te nemen. Wat natuurlijk stiekem net zo onzinnig is als zoeken naar de beste burger, maar daar moet je maar even doorheen prikken.

Locatie 1 was Bareburger aan Court Street in Brooklyn. Het is een kleine keten met 17 vestigingen in New York en een enkeling daarbuiten. In hun logo hebben ze verwerkt dat hun burgers biologisch zijn en dat laten ze ook in al hun uitingen graag weten. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of de burgers goed smaken.

Het Bareburger-menu is een ramp voor mensen met keuzestress. Er staan namelijk 15 burgers op, waarbij je ook nog zelf moet kiezen uit 14 soorten vlees en één van de vijf broodjes. Ja, dat zijn meer dan 1000 opties. Daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om je burger helemaal zelf samen te stellen, waardoor je bijvoorbeeld kunt eindigen met een struisvogelburger met baconmarmelade op een broodje van cassave- en rijstmeel. Ik besloot te gaan voor de Western met gewoon rundvlees op een doodnormaal briochebroodje. En hij was heerlijk! Het was niet de allerlekkerste burgers ooit, maar wel beter dan veel burgers die je in Nederland voorgeschoteld krijgt.

Bubby's Pie Company in Tribeca, New York

Locatie 2 was Bubby’s Pie Company, een restaurant met een Amerikaans menu, waarbij burgers slechts één van de velen gerechten zijn die ze serveren. Ze hebben dan ook maar vier opties. Ik besloot de Double Bubby met twee rundvleesburgers, kaas, bacon, sla, ui, augurken en saus te proberen. Niets bijzonder dus, maar desondanks een heerlijke burger.

Het vlees was heerlijk medium en mals, maar niet vet. De toppings waren allemaal goed te proeven in het totaal, waardoor de totale smaak heerlijk rijk was. Je krijgt er één side bij en ik besloot om voor de pittige, gebakken broccoli te gaan. Die is dus echt gewoon heel erg lekker. Al met al was ook deze burger beter dan wat je gemiddeld in Nederland kunt krijgen, helemaal als je kijkt naar de restaurants die niet gespecialiseerd zijn in burgers.

Nu is een steekproef van twee locaties uit vele duizenden natuurlijk totaal niet representatief, maar voor mij bevestigt het mijn vermoeden dat ze in New York heel goed weten wat een goede hamburger is. Ik zou met liefde elke vrijdag even op en neer vliegen!

Besproken locaties

Bareburger

149 Court Street
Brooklyn, NY 11201, Verenigde Staten
bareburger.com

Bubby’s Pie Company

120m Hudson Street
New York, NY 10013, Verenigde Staten
bubbys.com