Praag is al jaren een populaire vakantiebestemming voor een citytrip. Een mooie Europese oude stad die goed betaalbaar is. Maar de vraag is natuurlijk: kun je er goed eten? Of eigenlijk: kun je er goede burgers krijgen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Praag liep de laatste jaren een beetje achter als het gaat om de trendontwikkelingen die je in de grote Europese steden ziet. Oftewel: Praag is niet zo hip. “Het is een beetje zo’n bejaardenbestemming”, omschreef iemand het laatst tegen mij. Dat is wel een beetje waar, al leven er natuurlijk genoeg jonge burgers. En die werken anno 2015 hard aan een inhaalslag. Ze lanceren outdoor popup-bars in de zomer in parken en langs de Donau, openen koffietentjes waarvoor ze de bonen importeren van een bekende Berlijnse branderij en ook met de burgerbars gaat het goed.

Vinohrady is de wat hippere wijk van het Praagse centrum en daar kun je dan ook prima terecht voor een burger. Dish en The Tavern zijn de twee populairste plekken aldaar. Dish heeft onder meer een burger met kimchi en diverse burgers met bijzondere kaassoorten op het menu staan. De burgers van The Tavern ogen in eerste instantie wat minder spannend, maar dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn (is vooral een kwestie van smaak).

Zoek je een burger wat dichter bij het toeristische centrum, dan is Meat & Greet de tent waar je heen moet. Negen prima burgers om uit te kiezen en ook al heb ik er maar één geproefd, volgens mij kun je geen verkeerde keuze maken. Ik probeerde er de MAG (dat is hun signature burger) met daarop misschien wel de lekkerste bacon die ik ooit op een burger kreeg. Een sublieme zoute rooksmaak, heerlijk. Andere hoogtepunt was de vers geroosterde tomaat, die stukken smaakvoller is dan zo’n natte koude plak.

Helaas had ik niet de tijd (en maaginhoud) om bij alle burgerzaken in Praag hoogstpersoonlijk hun burger te proberen, maar geld was in ieder geval geen reden om geen burger te eten. Overal betaal je zo’n 6-8 euro voor een burger en ben je inclusief frietjes en een drankje 10 euro kwijt. Het kan overigens nog stukken goedkoper, maar dan moet je richting Polen… (Dit is een supergoede tease naar de volgende editie van Wereldburgers, dat snap je.)

Meat & Greet in Praag

Besproken locaties

Meat & Greet

Senovážné náměstí 2
11000 Praha 1, Praag, Tsjechië
magburgerhouse.cz

Dish

Římská 29
12000 Praha 2, Praag, Tsjechië
dish.cz

The Tavern

Chopinova 26
12000 Praha 2, Praag, Tsjechië
thetavern.cz