Onlangs was ik enkele dagen is Seattle. Terwijl buiten de zon scheen (vrij uniek voor Seattle), zat ik in congreszaaltjes zonder ramen. Gelukkig heb ik wel de tijd gevonden om de nodige burgers uit te proberen. Daarbij moet ik ook meteen eerlijk zijn: een paar dagen in Seattle zijn compleet ongeschikt om een goed beeld te krijgen van de burgers in de stad. Burgers zijn namelijk letterlijk overal, zoals gebruikelijk is in Amerikaanse steden. Je moet er eigenlijk gewoon een half jaar wonen voordat je je een gedegen beeld kunt vormen van Seattle als burgerstad. Desondanks heb ik twee bijzondere adresjes bezocht.

De eerste is 8oz Burger & Co. Volgens de reviews één van de beste burgerrestaurants van Seattle. En dat snap ik wel. De zaak ziet er uit als een hippe Amerikaanse bar met een beetje een industrieel uiterlijk. Naast de 50 soorten whiskey (niet geprobeerd voor je, sorry), hebben ze echter ook burgers op de kaart staan. Goede burgers.

Goed vlees. Nog betere toppings. Lekker broodje. Dat werk. De verschillende burgers zijn redelijk standaard, maar toch stuk voor stuk origineel. Verwacht geen hele exotische toppings, maar ze zijn wel van hele goede kwaliteit. En bij alle burgers is goed over de smaken en structuren nagedacht.

Ik probeerde The 8oz., de signature burger van het restaurant. Met rucola, balsamico uien, bacon, cheddar en truffel-aioli. Uiteraard bestelde ik er ook een portie frietjes bij, al kun je ook kiezen heerlijke geroosterde knoflook-broccoli. Zowel de burger als de frietjes waren heerlijk. Eigenlijk was er maar één nadeel: de prijs. De losse burger kost 13 dollar en dat is voor Amerikaanse begrippen duur. Daar krijg je echter wel een hele goede burger voor terug.

Waar 8oz duidelijk in het luxe segement zit – voor zo ver je segmenten hebt binnen de burgerhoreca – is Lil’ Woody’s een ouderwetse burgerbar. Je komt binnen en loopt meteen tegen de balie met daarachter de open keuken aan. Rechts wat hoge tafeltjes met krukken, een cliché burgerbar op alle vlakken. Je krijgt na het bestellen een nummertje op je bonnetje dat wordt omgeroepen. De burger zit in een plastic mandje.

De burgers op het menu zijn een beetje de klassieke Amerikaanse varianten, die qua prijs variëren van 5 tot 8,5 dollar. Da’s ongeveer de helft van je bij 8oz betaald. Ik probeerde de Big Woody uit, geen dubbele burger zoals je misschien zou verwachten, maar wel een burger met heel veel toppings. Bacon, kaas, augurk, ui, tomaat, sla, mayonaise, ketchup. Alle cliché’s op één burger. En dat smaakte prima.

De hand-cut french fries van 3 dollar daarentegen… Donker, slap en heel vet. Er zijn vast mensen die fan zijn van dit soort frietjes, maar ik raad je aan om gewoon twee burgers te eten bij Lil’ Woody’s.

Na mijn bezoek aan Lil’ Woody’s en 8oz weet ik één ding in ieder geval zeker: ik moet snel weer eens terug naar Seattle om nog meer burgers uit te proberen. Ze smaakten namelijk naar meer!

Li'l Woody's

Besproken locaties

8oz Burger & Co

1211 Pine St
Seattle, WA 98101, Verenigde Staten

8ozburgerandco.com

Li’l Woody’s

1401 Broadway
Seattle, WA 98122, Verenigde Staten
lilwoodys.com