Voor voorlopig de laatste aflevering van Wereldburgers in Oost-Europa ben ik afgereisd naar de Poolse hoofdstad Warschau. Veel mensen hebben bij Warschau het beeld van een stad vol lelijke oostblokflats en dat klopt ook, maar tegelijkertijd is Warschau een levendige, hippende, ondernemende plek. Het heeft een beetje de vibe die Berlijn ook heeft. En dat betekent ook dat je er heel goede burgers kunt krijgen.

Het feit dat de best beoordeelde burgerbar van Warschau een vegan burgerbar is, zegt eigenlijk alles over deze stad. Op de kaart staan 5 burgers, waaronder een kikkererwtenburger, eentje van tofu en één met pompoen. Daarnaast is er elke week een special. De burgers kosten niet meer dan 4 euro per stuk en voor een euro krijg je er ook nog frietjes bij (met vegan mayonaise, als je dat wilt).

Voor de beste ‘gewone’ burgers moet je volgens de locals naar Warburger. Naast enkele klassieke burgers, hebben ze bijvoorbeeld ook een Mexicaanse burger met gemarineerde cactus erop (geen grapje!) en een burger van hertenvlees. Daarnaast hebben ze twee specials: een dag special voor elke dag van de week en een maandspecial.

Warburger heeft een hele goede Engelstalige site, waar het menu op te vinden met een overzicht van alle ingrediënten per burger en hele fijne foto’s. En omdat het Polen is, hoef je je geen enkele zorgen te maken over de prijs. De allerduurste burger (die van hertenvlees) kost je omgerekend €7,50.

Veel mensen gaan in Warschau voor een burger echter niet naar een burgerrestaurant. Bij het hippe Mediterraanse restaurant Aïoli hebben ze namelijk een aantal hele goede burgers op de kaart staan, waaronder een vegaburger van een portobello en de Aïoliburger. Da’s een runderburger met kaas, bacon en aïoli; heel veel aïoli. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat hij echt heerlijk is!

Dit zijn slechts drie fijne plekken om een burger te eten in Warschau, maar er schijnen er nog veel meer te zijn. Ik hoop dan ook snel weer terug te gaan naar Polen om nog een paar locaties aan het rijtje toe te voegen!

Besproken locaties

Warburger

Jarosława Dąbrowskiego
Warschau, Polen
warburger.pl

Krowarzywa

Hoża St. 42
Warschau, Polen
krowarzywa.pl

Aïoli

Świętokrzyska 18
Warschau, Polen
aioli-cantine.com