De laatste aflevering van Wereldburgers was alweer een half jaar geleden! Zonde, want voor mij als burgerblogger is het stiekem het leukste onderdeel van mijn site. Immers: ik moet er burgers voor gaan proeven in het buitenland. Afgelopen week zat ik in Portugal, onder meer een aantal dagen in Lissabon. En dus heb ik van die gelegenheid gebruik gemaakt om heel veel burgers te proeven!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste burger heb ik niet op, want die schijn je te kunnen eten bij O Talho. Maar ik probeer juist altijd de gewone, toegankelijke burgerbars te bezoeken, dus dat heb ik gedaan. En in Lissabon is er geen gebrek aan burgerbars.

Eén daarvan is Honorato Hamburgueres Artesanais. Die zit op meerdere locaties in de stad; ik probeerde die in Belém uit. De burgers van Honorato zijn goedkoop en toegankelijk qua smaken. Liefhebbers kunnen onder meer kiezen voor burgers met gorgonzola en brie, maar er zijn vooral veel sobere burgers qua toppings.

Ik ging voor de X-bacon met met kaas en bacon. En dat was een prima burger. Hij sprong er niet uit, maar hij deed niet onder voor de gemiddelde burger die ik in Nederland op heb. Noemenswaardig is de mayonaise bij de friet. Het duurde de hele maaltijd om erachter te komen wat er toch voor stukjes in de mayonaise zaten, die een bekende smaken hadden. Wat bleek: er zaten van die gebakken uitjes doorheen. Lekker!

In Lissabon zijn nog veel meer burgerrestaurantjes te vinden die qua uitstraling veel weg hadden van Honorato. Een beetje de cliché hippe burger-uitstraling. Ik besloot om die niet allemaal uit te proberen, maar op zoek te gaan naar wat bijzondere concepten. De eerste was Popolo: een restaurant waar ze pizza’s en burgers hebben. En jawel: een pizzaburger, waarin beide werelden samenkomen.

Popolo in Lissabon

Ik heb deze niet gegeten. Om de simpele reden dat het alleen tegen kan vallen. Een goede burger is lekker. En een goede pizza ook. Maar ze zijn goed op zichzelf door een eigen mix van smaken en structuren. Als je die combineert kan het niet goed gaan, denk ik. Maar mocht je in Lissabon zijn en er anders over denken: probeer hem vooral uit.

Naast de pizzaburger staat er twee Inside Out burgers op de kaart: burgers met vulling in het vlees. Ik koos voor de It’s Only Business. Een burger met bacon erin (waar ken ik dat van?). De burger en het vlees waren prima, maar wat tegenviel was dat er smeltkaas was gebruikt waarvan de smaak erg overheerste. Doodzonde, want het gaf de hele burger een beetje een fastfood smaak.

De leukste plek in Lissabon waar ik een burger heb gegeten is Vélocité Café. Dit restaurantje zit op loopafstand van het Parque Eduardo VII aan één van de weinigen fietspaden van de stad. Het is een fietsenwinkel en een restaurantje in één. Tussen de fietsen en met de Ronde van Zwitserland via een beamer op de muur geprojecteerd, at ik daar een een hamburger.

Hij had simpele toppings: kaas, ui, tomaat en sla, maar hij was prima! Goed vlees, prima broodje. En de chips die erbij zaten waren een welkomen afwisseling van de eeuwige frietjes. Omdat het geen burgerrestaurant is, is de keuze qua burgers wel wat beperkt. Het feit dat je een burger kan eten in een fietsenwinkel compenseert dat ruimschoots. Eigenlijk vreemd dat je daar als Nederlander helemaal voor naar Lissabon moet.

Vélocité Café in Lissabon

Besproken locaties

Honorato Hamburgueres Artesanais
R. Belém 116
Lisboa, Portugal
honorato.pt

Popolo – Pizza & Burger
Av. 24 de Julho 50
1200-868 Lisboa, Portugal
Website Popolo

Vélocité Café
Av. Duque de Ávila 120A
1050-084 Lisboa, Portugal
velocitecafe.com