Fijn nieuws voor alle burgerliefhebbers in Nederland en in bijzonder in Utrecht vorige week: Five Guys krijgt een vestiging in het nieuwe Hoog Catharijne. Het was al een tijd geleden bekend geworden dat de keten graag uit wilde breiden naar ons land, maar een concrete aankondiging kwam er niet. Die is er nu wel. En opvallend genoeg heeft Five Guys niet gekozen voor Amsterdam of Rotterdam, maar voor Utrecht.

Naast Five Guys zijn er echter nog veel meer internationale burgerrestaurants die ik persoonlijk graag naar Nederland zou zien komen. Ik heb er -bij wijze van ode aan Five Guys- vijf voor je uitgekozen!

1. Shake Shack

De SmokeShack van Shake Shack

“Ik denk dat je dat het beste kunt omschrijven als: zoals de burgers van McDonald’s zouden moeten smaken”, schreef ik twee jaar geleden al over Shake Shack. Begonnen als een hotdogkraampje in Madison Square Park in 2000, maar tegenwoordig een internationale keten met tientallen vestigingen in de VS en daarbuiten.

Voor de dichtstbijzijnde vestiging moet je echter wel naar Londen. En het probleem is dat in die stad ook nog heel veel andere burgers zijn die ik wel eten als ik er een keer ben. En dus zou een Nederlandse vestiging (of het liefst meerdere) perfect zijn. En het is waarschijnlijk ook slechts een kwestie van tijd voor het zover is…

2. Meat Mission/Meat Liquor

MEATliquor

In verschillende Britse steden vind je vestigingen van Meat Mission en Meat Liquor. Hetzelfde concept met verschillende namen (don’t ask me why). Ik at er al meerdere keren in Londen en ruim een jaar geleden ook een keer in Bristol. De Dead Hippie – een dubbele burger die in mosterd is gebakken met speciale saus, kaas, sla, augurk en ui – is gewoon iets waar wij als Nederlanders recht op hebben. Ook na de Brexit! En dan heb ik het nog niet eens over de bijbehorende Hippie Fries.

3. Tommi’s Burger Joint

Een burger van Tommi's Burger Joint

Tommi komt uit IJsland, maar bakt tegenwoordig burgers in Denemarken, Duitsland, Engeland, Italië, Noorwegen en Zweden. Van Berlijn tot Londen tot Rome. Hoe hij op zoveel plekken burgers kan maken: geen idee, en het boeit me ook niks. Het bewijst dat Nederland er makkelijk bij moet kunnen. De burgers van Tommi zijn simpel: geen moeilijke menu’s, maar gewoon een burger en wat toppingsopties. Je kunt hem zelf voorzien van een saus naar keuze (en er is veel keuze!), augurk en pepertjes. En ze smaken goed. Heel erg goed.

4. Byron

B-Rex van Byron

In Londen kun je er niet om heen: misschien zitten er zelfs wel meer vestigingen van Byron dan McDonald’s in deze wereldstad. Op de kaart staan onder meer een perfecte classic burger, een bbq-burger met de naam Le Smokey en als vegaoptie een portobelloburger met geitenkaas. Daarnaast hebben ze altijd specials. De B-Rex herinner ik me nog als de dag van gisteren…

5. Bacao

Bacao

De bekendste burgers van Barcelona eet je bij Bacao. Ooit begonnen als een piepklein burgerbarretje, maar tegenwoordig hebben ze zes vestigingen in de stad plus een filiaal in Madrid. Het is één van de plekken waar ik enkele jaren geleden kwam en die mij hielpen aan mijn burgerliefde. Dit voorjaar ga ik weer naar Barcelona, speciaal voor Bacao, maar het zou een stuk makkelijker zijn als ze de volgende keer mij kant op komen met hun burgers.