Een burger buiten de deur eten is ideaal. Het is lekker, snel klaar en niet heel duur. Maar om nu elke vrijdag uit eten te gaan, is misschien wat veel van het goede. Gelukkig is een burger ook een ultiem gerecht om zelf te maken. Het is lekker, snel klaar en niet heel moeilijk. De recepten hier op Vrijdag Burgerdag helpen je bij het bakken en ik probeer er zoveel mogelijk handige tips in te verwerken, maar uiteindelijk is de basis een goede uitrusting. Dit zijn de vijf tools die ik niet kan missen als ik burgers bak!

Koekenpan met dikke bodem

Koekenpan met dikke bodem in zijn natuurlijke habitat

Voor een paar euro kun je bij de Blokker een koekenpan kopen. Leuk om een eitje in te bakken, maar om goed te koken heb je goede pannen nodig. Nu hoef je echt niet honderden euro’s aan een pan uit te geven (al zijn er mensen die dat wel vinden), de truc is gewoon zorgen dat je een pan met een dikke bodem hebt. Waarom? Een dikke bodem wordt gelijkmatiger warm en wordt uiteindelijk ook gewoon veel heter. En burgers bak je heet, want dan schroeit het vlees goed dicht.

In de winkel kun je gewoon bekijken welke pannen een dikke bodem hebben en je voelt het ook in het gewicht. Een klein nadeel is wel dat dikke pannen wat langzamer opwarmen, laat ze eerst een minuut op het vuur staan voor je het vlees in de pan legt. Let trouwens ook op dat de pan een beetje een duurzame anti-aanbaklaag heeft, dan gaat hij lang mee en hoef je geen olie te gebruiken als je je burger bakt.

Kooptip: Tefal Jamie Oliver Stainless Steel Brushed Koekenpan 28 cm (€55,09)

Vuurrvaste, kunsstof spatel

Dit is nou een spatel

Er zijn mensen die burgers kunnen bakken zonder spatel. Geen idee hoe ze dat doen, want ik kan echt niet zonder. Waar moet je op letten als je een spatel koopt? Als eerste dat je er mee in een pan kan. Een metalen spatel beschadigt dat anti-aanbaklaag van pannen en is dus meestal geen optie. Daarnaast moet hij breed, dun en flexibel zijn. Een houten spatel is daarom niet echt een optie. Dus kom je uit bij kunststof, maar helaas is niet al het kunststof vuurvast. Let daar op, anders smelt straks je spatel weg…

Kooptip: Joseph Joseph Spatel (€11,49)

Metalen kom

Burgervlees in een metalen kom

Een paar jaar geleden heb ik wel eens geprobeerd om gehakt voor een burger te mengen in het plastic bakje waar het vlees inzat toen ik het kocht. Eén tip: doe. het. niet. Gebruik een ruime kom om je vlees in te mengen. Dan kun je het beter mengen en knoei je minder. Daarnaast kun je het snel nog even in de koelkast zetten in de kom, mocht dat nodig zijn.

Het handigste is om een metalen kom te gebruiken. Die neemt namelijk de koude temperatuur van het vlees over. Maar je proeft uiteindelijk natuurlijk geen verschil met vlees dat in een plastic kom is gemengd. Een betere reden voor een kom van metaal is dat je hem kunt gebruiken om vlees in de pan mee af te dekken. Als je bijvoorbeeld kaas op je burger hebt gelegd, smelt het gelijkmatiger als je de kom er even overheen zet. En da’s niet aan te raden met plastic…

Kooptip: Point-Virgule Mixkom (€8,99)

Kookring

Kookring

Regelmatig heb ik eters over de vloer die niet geloven dat ik mijn burgers zelf heb gemaakt, “omdat ze er zo perfect uitzien”. Het geheim? Ik maak de burgers door het vlees uit te drukken in een kookring. Zo wordt je burger meer gelijkmatig qua dikte en heb je minder last van randjes die afbreken tijdens het bakken. Een ring van 10 tot 12 centimeter is perfect. Hij kost je maar een paar euro en je hebt er als burger heel veel plezier van. Echt.

Kooptip: Dille & Kamille Garneerring 11 cm (€2,95)

Gehaktmolen

Gehaktmolen

Ik ga niet roepen dat iedereen die wel eens een burger bakt een gehaktmolen in huis moet hebben. Maar als je net een stapje verder wilt gaan, is het een goede investering. Doordat je thuis je eigen gehakt kunt draaien kun je verser en kwalitatief betere burgers produceren. En je kunt kiezen wat voor vlees je gebruikt: ga je voor sukadelappen, of combineer je de iets vettere riblap met biefstuk (zoals in dit recept)? Smaken verschillen en jij kunt je burgers perfect aanpassen aan jouw smaak als je zelf je gehakt maakt.

Kooptip: Westmark Classic Vleesmolen (€33,95)