De meeste recepten op Vrijdag Burgerdag bedenk ik zelf, maar ik zal nooit ontkennen dat ik mijn inspiratie ook regelmatig uit kookboeken haal. Daarbij gaat het soms om complete recepten voor burgers, maar vaak ook om technieken, sauzen, toppings en andere inspiratie. Zonder kookboeken was ik nooit de burgerbakker geweest die ik ben. In mijn kast staan er inmiddels een stuk of tien. De 4 beste hamburger kookboeken heb ik voor je uitgezocht.

1. Hamburger de luxe

Hamburgers de luxe

Heb je al regelmatig burgers gebakken met behulp van mijn recepten, dan kan ik je dit boek aanraden. Hamburgers de luxe is niet het makkelijkste boek en bevat ook de nodige verrassende smaken. Maar juist daarom moet je hem hebben: hij gaat namelijk wat verder dan een burger met bacon en bbq-saus. De spicy burger met cheddar en spek, die ik al wel eens deelde, komt uit dit boek. Het is net opnieuw uitgegeven en ziet er prachtig uit!

Hamburger de luxe is onder meer te koop via Bol.com.

2. The Great American Burger Book

The Great American Burger Book

Wil je echte Amerikaanse burgers maken volgens lokale recepten? Dan moet je dit boek hebben. Sommige recepten klinken wat raar of vereisen bijzondere kooktechnieken, tegelijkertijd is het een ontzettend leerzaam boek dat je nieuwe technieken en smaken leert. Met recht staat dit boek in het rijtje van de beste hamburger kookboeken. Let wel op dat het boek in het Engels is en dat levert soms wat uitdagingen op met sommige ingrediënten.

The Great American Burger Book vind je onder meer bij de Urban Outfitters maar ook gewoon op Bol.com.

3. De Burgerij Hamburgerboek

beste hamburger kookboeken: De Burgerij

Verschillende hamburgerrestaurants hebben inmiddels een eigen hamburger kookboek. Dat betekent dat je hun burgers gewoon thuis kunt maken. De Burgermeester uit Amsterdam heeft bijvoorbeeld een boek, maar stiekem vind ik het boek van De Burgerij wat beter. De recepten gaan van simpel en toegankelijk tot wat ingewikkelder en culinair. En alle burgers van de kaart kun je er zelf mee maken!

Helaas is het De Burgerij Hamburgerboek online lastig te krijgen, maar het is wel te koop in de restaurants.

4. Hamburgers uit het atelier van Big Fernand

Het meest culinaire en tegelijkertijd het meest handzame Nederlandstalige hamburger kookboek is ‘Hamburgers uit het atelier van Big Fernand’. Het is het kookboek van het bekende Parijse hamburgerrestaurant Big Fernand. En zoals het Fransen betaamd gaat er veel aandacht en liefde in de burgers zitten. Recepten met subtiele en verrassende smaakcombinaties gebaseerd op lokale keukens, maar ook niet de meest makkelijke. Het gebruik van mayonaise uit een pot is uit den boze, bij elk recept mag je zelf met eidooiers aan de slag. Niet voor beginners, wel voor liefhebbers. En juist daarom mag hij niet ontbreken op de lijst van beste hamburger kookboeken.

Voor minder dan een tientje kun je het boekje van Big Fernand op Bol.com bestellen.