Waar koop jij je hamburgerbroodjes? Wat voor burgerbroodjes gebruik je? Niet onregelmatig krijg ik deze vraag en dus leek het me een goed om eens een goede gids te schrijven over de broodjes waarop je je burger kunt serveren.

Het broodje bij een burger dient eigenlijk twee doelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je de burger met al zijn toppings kunt eten. Een goed broodje zorgt voor een beetje grip, zodat niet je hele burger uit elkaar valt na de eerste hap. Een stuk stokbrood werkt daarom niet, maar ook een te klein broodje zorgt voor een teringzooi. Zorg dus voor een broodje dat je plat kunt neerleggen, dat groot genoeg is en een bepaalde stevigheid biedt.

Over die stevigheid gesproken: de witte bollen die je in zakken van tien bij de supermarkt kunt kopen zijn dus niet zo geschikt. Knijp er maar eens stevig in: er blijft niks van over. En ze dragen ook niet echt bij aan het tweede doel waartoe het broodje dient.

Het tweede doel van het broodje is namelijk smaak en structuur toevoegen aan het totaal. Een droog en smakeloos broodje is dodelijk, want in elke hap die je van je burger neemt is een groot deel brood. Ik heb meerdere malen meegemaakt dat hele lekkere burgers worden verpest door een slecht broodje.

Hard of zacht?

Nu heb je qua burgerliefhebbers twee soorten mensen: mensen die gaan voor een zacht, zoet briochebroodje of mensen die houden van een harde, krokante bol. Dat is een kwestie van smaak, maar in mijn ogen ook afhankelijk van het type burger. In de basis hoort een doodnormale burger op een zacht broodje, maar bij sommige burgers heeft een hard broodje (bijv. een Italiaanse bol) echt meerwaarde.

Je kunt uiteraard nog meer variëren. Bij een frisse kipburger zijn twee dikke, stevige sneeën bord een leuk alternatief voor een broodje. Of wat dacht je van een Italiaanse burger op een focaccia?

Homemade hamburgerbroodjes

Kopen of zelf bakken

Als je een goed, zacht hamburgerbroodje wil, dan kun je die helaas niet gewoon in de supermarkt halen. Ik werk zelf heel graag met de sandwichbollen van het Vlaamsch Broodhuys, omdat die lekker stevig maar toch zacht zijn. Het duurde echter een tijdje voor ik die had gevonden, want de meeste bakkers verkopen enkel harde broodjes of van die extreem zachte witte bollen.

Zelf bakken is dan een alternatief. Dat kost je wel wat werk, maar door er een heleboel in één keer te bakken en deze in te vriezen, kun je dan wel een tijdje vooruit. Dit recept voor hamburgerbroodjes gebruik ik zelf.

Grillen

Om te zorgen dat een broodje wat extra stevigheid krijgt en niet teveel vocht opzuigt, kun je het beste even de snijvlakken grillen. Doe dit in een hete koekenpan gedurende een halve minuut. Voor het beste resultaat kun je een beetje boter smelten in de pan waar je de broodjes inlegt.

Al met al is het vooral belangrijk dat je bij een burger aandacht besteed aan het broodje. Kies bewust en begrijp wat het effect van het broodje is op de hele burger. Als dat je uitgangspunt is, moet het goedkomen.

Brood snijden