De meest voorkomende groente op/onder/in burgers is denk ik de ui. Ik ben zelf het meest fan van rode ui, maar goed gebakken zoete ui kan ook heerlijk zijn voor op een burger. Als je thuis burgers maakt, zul je vaak ui snijden (en ook als je andere dingen kookt is, komt de ui steeds weer terug). Terwijl het best een lastig ding is om te snijden. Vooral om het laatste stukje netjes in reepjes te snijden zonder in je vingers te snijden. Of om ui echt goed fijn te snipperen. 

Maar zoals met zoveel dingen: uiteindelijk is het niet zo moeilijk als je maar de juiste tools en de juiste techniek bezit. De tools zijn simpel: een stabiele, ruime snijplank en een goed scherp koksmes. En vooral dat laatste moet je niet onderschatten; het gebeurt me regelmatig dat ik bij vrienden in de keuken met één of ander 5-voor-10-euro-Ikea-mesje aan de slag moet. Dat werkt niet. Zeker niet voor het snijden van uien. Een goed koksmes is een must in elke keuken (een goed vleesmees en een goed broodmes overigens ook).

En dan nog de techniek. Ik heb de laatste jaren veel technieken geleerd uit de boeken en video’s van Jamie Oliver. Zo ook het snijden van uien. Het kost je vier minuten van je leven om hem te bekijken, maar je krijgt er veel voor terug.