De hamburger is één van de meest in films en series voorkomende gerechten. Niet zo gek, want hamburgers horen tot het canon van de Amerikaanse keuken en waar komen de meeste bij ons bekende films en series vandaan? Check.

Gastblogger Thomas heeft de bekendste burgers uit films en series voor je op een rij gezet. Ga er even voor zitten, want na het lezen van dit artikel wil je
a) gelijk burgers eten en
b) deze films en series gaan kijken.

Pulp Fiction: Big Kahuna Burger

Dé film uit de jaren ‘90, als je het mij vraagt. Het heeft álles. Drugs, John Travolta, schietpartijen, een schitterende soundtrack én… hamburgers.

Het begint al goed met de verwijzingen naar de McDonalds in Nederland en dat we onze frietjes verzuipen in de mayo, maar de scène die ik maar opnieuw en opnieuw wil zien is die van de Big Kahuna Burger.

Wat er precies op zit, geen idee, maar aangezien Big Kahuna in de film een Hawaiaanse keten is, kan je bedenken dat er misschien wel ananas op zit, dat ‘ie lekker pittig is en dat je Aziatische invloeden kunt vinden.

Er zijn veel restaurants die de Big Kahuna Burger op het menu hebben staan of zelfs het hele restaurant nadoen. De recepten die je vindt zijn niet heel bijzonder, maar kleed je in een goedkoop polyester pak, met in de ene hand een koude Sprite (zoals Samual L. Jackson in de film doet) en in de andere een Big Kahuna Burger en ik weet zeker dat je dan zegt “Mmm, this ís a tasty burger!”

Bob’s Burgers

Bob's Burger

Een van mijn favoriete cartoons van de laatste paar jaar. De serie draait rond Bob en z’n heerlijk gestoorde gezinnetje (goh, waar heb ik dat eerder gehoord). Bob runt met zijn vrouw Linda een hamburgerzaak: Bob’s Burgers. Loopt niet zo lekker, tot groot plezier van zijn overbuurman Jimmy Pesto (met een heel erg goed lopend Italiaans restaurant). Maar boy, wat kan Bob burgers bakken!

De serie zit vol met running gags, waarvan de meest toepasselijke nog wel de Burger of the Day is. Elke dag een andere burger met een woordgrap die eigenlijk alleen voor Bob zelf (en de kijker) grappig is. Een greep: Totally Radish Burger, Foot Feta-ish Burger, Tunami, Fig-eta Bout it Burger, O-Live and Let Die-burger, Papaya was a rolling stone-burger en ga zo maar door.

Ik dacht: zou het niet mooi zijn om die burgers eens na te maken. Iemand was me voor. En hoe!

Crab Burger

Krabby Patty

Dit móet de ultieme hamburger zijn: de Crabby Patty van de Krusty Krab in Spongebob Squarepants. Want anders zou boef Sheldon J. Plankton er zijn levenswerk niet van gemaakt hebben om het recept te ontfutselen.

Oké. Een hamburgertent, gerund door de krabbige Meneer Krab. Ben je al afgehaakt? Niet doen!

Want ook al ben ik zelf geen grote liefhebber van vis en denk ik dat je onder water geen fatsoenlijke hamburger bakken kunt, toch krijg ik elke keer honger…

Gelukkig hebben de makers veel hints achter gelaten waar een Crabby Patty (of Krabburger) uit bestaat: een bevroren hamburger, verse sla, krokante uitjes, tomaatjes met onderzeekaas, augurk, mosterd, ketchup én een geheim ingrediënt (en dát is dus wat Plankton elke keer wil stelen!).

Van de de burger zijn ook varianten bekend: de Krabby Double Deluxe, Double Triple Patty Deluxe, Jelly Patty (daar zit dan nog kwallenjam op), Pretty Patty, Nasty Patty, Spongy Patty, Synthetic Krabby Patty en zo kan ik nog wel even doorgaan. Doe ik niet.

The Simpsons: Krusty Burger

Krusty Burger

De favoriete plek om burgers te scoren voor alle figuren die in Springfield wonen. De zaak is van Krusty the Clown en die ziet zijn keten van tenten vooral als melkkoe. Wat er in het eten zit, hoe de werkomstandigheden zijn of hoe het met hygiene zit: het zal hem een biet zijn. Van de duizenden restaurants in de keten is de meest opmerkelijke nog wel die op een onbemand olieplatform.

Wil je ondanks de slechte reputatie zélf een Krusty Burger proberen? In Universal Studios Orlando kan je het eens proberen…

Dit artikel is geschreven door Thomas van Vliet: een gewone burger die als gastauteur wel eens een bijdrage levert aan Vrijdag Burgerdag! Eerder schreven hij over kaas, heel veel kaas.