Vrijdag Burgerdag is een one man blog, maar ik ben zeker niet de enige liefhebber die graag over burgers schrijft. Frank Snijders schrijft al zo’n anderhalf jaar over burgers op Where The Food Is. Zijn levensdoel is een zoektocht naar de beste burger ter wereld. Omdat ik daar alles over wilde weten, sprak ik met hem af bij The Butcher om onder het genot van een burger (ik The Butcher with Cheese, hij de Truffle Burger) over zijn zoektocht te praten.

“Vroeger lustte ik bijna niks. En een burger lustte ik altijd wel”, zo begint Frank zijn uitleg over zijn fascinatie met burgers. “In Hilversum waar ik op kamers ging heb je Café Burger en dat was mijn favoriete plek. Door die zaak kwam ik erachter dat je zoveel meer met een burger kan, dan de standaarddingen die iedereen toen kende. Er waren destijds ook nog niet zoveel burgerrestaurants.”

“Toen we anderhalf jaar geleden met zijn vieren (om precies te zijn Charlotte, Sandra, Tom en Frank) ‘Where The Food Is’ begonnen wilde ik me graag in één ding verdiepen. En omdat burgers toen net een beetje een trend waren en ik er graag meer over wilde weten, werd dat mijn onderwerp.”

Het verhaal achter de burger

Als je nu denkt dat Frank continu de hele wereld over reist en iedere dag een burger eet, dan heb je het mis. Hij is vrij selectief in zijn zoektocht en kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. “Ik ben op zoek naar burgertenten en vooral de mensen erachter met een passie voor eten en een goed verhaal.”

Hij wil ook niet toewerken naar een soort einddoel, waarbij ook echt de beste burger aanwijst. “Daarvoor heb ik niet genoeg kennis over eten. Het gaat mij veel meer om het verhaal. De burger is de aanleiding om wereldse verhalen over eten te vertellen. En het mooie is dat je dat overal te wereld tegen kunt komen.”

Goede verhalen dus. Maar wat is een goede burger? “Mijn definitie van een goede burger is dat wanneer je een hap neemt dat je dan proeft hoe het idee van de chef samenkomt. Dat er over nagedacht is en dat het dan ook niet per se is wat je had verwacht.”

“Robert Kranenberg legde mij toen ik bij hem op bezoek was uit hoe ingewikkeld een burger is, omdat er soms wel acht componenten in zitten. Het is eigenlijk een heel complex gerecht, dat zoveel meer is dan vlees. Soms eet je een burger van heel goed vlees, maar denk je ‘wat jammer dat ze dat broodje van de Sligro hebben gebruikt’.

Frank vindt het broodje dan ook het meest onderschatte onderdeel van een burger. “Het is zo cruciaal om dat goed te hebben.” En wat voor broodje is goed dan? “Zelf vind ik een burger op een brioche het lekkerste, zo’n zacht zoet broodje.”

Kimchi burger

Ook al wil hij geen beste burger aanwijzen, ik ben toch benieuwd naar zijn favoriet. Dus ik stel hem de hypothetische vraag: stel je mag in leven nog één burger eten, waar kies je dan voor? “Dan wil ik een kimchi burger hebben”, antwoord hij vrijwel direct.

“In Zuid-Korea kwam ik voor het eerst met kimchi in aanraking en dat was eigenlijk te pittig voor me als zelfstandig bijgerechtje. The Beef Chief nodigde mij op een gegeven moment uit om een burger te komen eten ‘zoals je hem nog nooit geproeft hebt’. Dat was de kimchi burger. Hij heeft daarbij gekozen voor een slechts een paar ingrediënten die het werk doen, vlees met zout aan de bovenkant op een zoet broodje met bosui en kimchi.”

Een kimchi burger dus, die zet ik op mijn burgerbucketlist. Frank heeft er ook één. “The Bird in Berlijn en Patty & Bun in London staan daarop. En in mei ga ik naar Peru en daar weet ik ook al waar ik heen wil.”

Het is niet zo dat hij zijn vakanties echt plant op basis van welke burgers hij op die plek kan eten. “Maar zodra ik heb geboekt ga ik kijken waar ik langs kan op mijn bestemming. Ik kies er dan het liefste één uit met een verhaal, dan dat ik op vier verschillende plekken burgers ga eten.”

Burgervariatie

Volgens Frank is het aanbod van burgers wereldwijd ontzettend gevarieerd. “Sommige burgers zijn perfect door hun smakencombinatie, maar de burger die ik in Lissabon op heb was gemaakt van vlees dat perfect was. Daar zat ook geen broodje omheen, er zaten geen toppings op. Aan de andere kant heb je soms een burger die een ware smaakexplosie op een broodje is.”

“Het verschil is wel dat als je bijvoorbeeld kijkt naar de fast food burger, dat die bij ons onderaan de voedselladder staat. Terwijl je in Azië status hebt als je naar de McDonalds gaat.”

Fast food burgers zijn natuurlijk van een andere orde dan de burger die hij en ik graag eten. Maar ook in het segment van de gourmetburgers zie je volgens Frank twee stromingen. “Ondernemers die mee willen doen met de trend omdat er geld in te verdienen is en mensen die er over nadenken en er echt de mooiste en beste burger willen maken. En ik hoop dat ik door verhalen te schrijven over die laatste groep, ze boven de rest uit kan laten stijgen.”