Het grootste burgersuccesverhaal van de 21e eeuw is waarschijnlijk Shake Shack. Een burgerketen die vestigingen heeft in de VS en het Midden-Oosten, aangevuld met Moskou en Londen en die sinds begin dit jaar beursgenoteerd is aan de NYSE. Dat terwijl het bedrijf 15 jaar geleden nog niet eens bestond!

Het avontuur van Shake Shack begon met een hotdogkraampje in Madison Square Park in 2000. Dat park was een beetje vervallen en werd nieuw leven ingeblazen. Hier was horeca-ondernemer Danny Meyer bij betrokken. Hij opende een kunsttentoonstelling om aandacht te vragen voor de vernieuwing van het park. Aangezien je bij een tentoonstelling ook wat te eten en te drinken wilt serveren, kwam er een hotdogkraampje bij. Dat werd zo’n succes dat het er uiteindelijk drie jaar lang stond.

In 2004 kwam er ruimte voor een horecakiosk in het park. Meyer diende een plan in, won de aanbesteding en Shake Shack was geboren. Het was daarbij helemaal niet de bedoeling een keten te starten, maar het werd zo’n daverend succes dat Mayer geen keuze had. Hoogtepunten uit het succesverhaal zijn onder meer de opening van eerste Europese vestiging in Londen in de zomer van 2013 en de beursgang begin dit jaar. Nog geen maand geleden ging het bedrijf naar de beurs voor 21 dollar per aandeel, inmiddels is het al meer dan het dubbele waard.

Maar genoeg over het succesverhaal van Shake Shack. Hoe smaken de burgers? Ik denk dat je dat het beste kunt omschrijven als: zoals de burgers van McDonald’s zouden moeten smaken. Shake Shack is een fastfoodrestaurant, dus verwacht geen 200 gram medium gebakken rundvlees. Je krijgt een dunne, maar wel smaakvolle burger op een erg lekker broodje met prima toppings. Het smaakt alles behalve chemisch, wat je wel een beetje hebt met burgers van McDonald’s of de Burger King.

Je burger is ook altijd vers. De bereiding start nadat je je bestelling hebt geplaatst en het duurt daardoor een paar minuten voor je je eten hebt. Daarom krijg je een alarm mee, dat afgaat als je burgers klaar zijn. Voor bij je burger hebben ze heel goede geribbelde frietjes, erg lekkere milkshakes en huisgemaakte limonade. De vegetariërs kunnen kiezen voor een portobello gevuld met kaas als burger. En als je een keer geen burger wilt, bijvoorbeeld omdat het geen vrijdag is, hebben ze ook nog steeds die heerlijke hotdogs op het menu staan.

Shake Shack in Downtown Brooklyn