Een website waarop iedere dag een nieuwe hamburger verschijnt. Elke Dag Burgerdag zeg maar. Het is het idee wat Patty van der Aa heeft bedacht en ‘A Year Of Burgers’ heeft genoemd. Ze is er nog niet mee gestart en misschien gaat het er ook wel nooit komen, want ze heeft geld nodig om te kunnen starten. En dat moet van burgers afkomen. Via Kickstarter kun je een donatie doen en Patty’s doel is om over drie weken 35.000 euro bij elkaar te hebben.

“Ik heb dat geld in de eerste plaats nodig voor de ontwikkeling van de site”, legt ze uit. “Daarnaast gaat er een gedeelte naar Kickstarter, naar de Belastingdienst en naar de rewards die ik heb beloofd aan de mensen die me steunen op Kickstarter, aan de backers. Nog los van de kosten voor de ingrediënten van 365 burgers.”

Patty is opgeleid als journalist, maar zit nu meer in de reclame-communicatiehoek. Eten is haar niet vreemd, want ze werkt voor Deli XL, die met hun vrachtwagens door heel Nederland rijden om horeca te bevoorraden. Daarnaast heeft ze een foodblog: What Mom Would Cook. Daarop schrijft ze over de invloed die ouders en opvoeding hebben op wat je eet en over de oorsprong van gerechten.

Waarom ze dan nu met burgers aan de slag wil? “Ik woonde eerst in Amsterdam. Daar wilden mijn vriend en ik alle hamburgerzaakjes af. Dat bleek niet te doen want er kwamen er steeds meer bij. Afgelopen zomer ben ik naar Eindhoven verhuisd en hier zit maar één hamburgerzaakje. Ik wilde toch wat meer met burgers doen. Daar komt bij dat ik schrijven en fotograferen heel leuk vind en dat ik graag praat over eten.”

“De lekkerste hamburger die ik ooit op heb, was de Le Cannibale Royale van Cannibale Royale in Amsterdam. Dat is een broodje met zuurkool, beef, cheddar, pulled pork, barbecuesaus en gefrituurde ui.Die heb ik ooit nog geprobeerd na te maken. Die van de Beef Chief is trouwens ook heel lekker.”

Voor A Year Of Burgers wil Patty zelf 365 burgers bedenken en bakken. “Echt de receptontwikkeling. En ik wil ook echt ingaan op de verschillende kooktechnieken. Roken in plaats van bakken en dat soort dingen. Koolhydraatarme burgers maken, maar ook juist hele vette.”

“Je kunt in één dag een paar burgers bedenken, maken en fotograferen. Ik heb berekend dat het me in totaal 4 tot 5 maanden werktijd gaat kosten”, legt Patty uit om de omvang van het project nog wat beter aan te geven. “Het wordt veel bakken, maar ook veel naar de sportschool. En na 365 burgers ben ik er waarschijnlijk ook wel eventjes klaar mee.”

Helaas loopt het nog geen storm met de donaties op Kickstarter. Ze heeft pas een paar honderd euro binnen tot nu toe. “Het is lastig omdat het geen tastbaar product is. Als ik kijk naar andere foodprojecten dan halen die meestal niet zoveel geld op, behalve die jongen een aardappelsalade wilde maken.”

Patty besteed dan ook bijna al haar vrije tijd aan het promoten van A Year Of Burgers. “En als ik het niet haal, dan worden het geen 365 burgers, maar 52.”