Vandaag is het Goede Vrijdag! En Vrijdag Burgerdag. Samen vormen die twee dagen Goede Vrijdag Burgerdag. De dag dat ik voortaan ieder jaar mijn site in jouw handen leg. Er is vandaag ruimte voor recepten en foto’s van de burgers van de bezoekers van de site. Emma Wijninga (die zelf een verdomd leuke blog over Berlijn heeft), stuurde een recept in voor Chili Munt Burgers. Meteen na het lezen stond hij bovenaan mijn lijstje om hem uit te proberen, dus ik weet al wat ik vanavond eet!

Emma zegt trouwens zelf over haar recept: “Het is oorspronkelijk een recept uit een dieetboek, maar ik heb het door de jaren heen wat getweakt waardoor het onweerstaanbaar lekker is geworden. De burgers zijn aangenaam spicy maar door de munt balanceert de smaak geweldig en zijn ze juist heel fris. En natuurlijk, munt en vlees is een geweldige combi, ik wil deze burgers ooit een keertje met lamsgehakt gaan maken. Dat lijkt me helemaal briljant!”

Chili Munt Burgers

  • Opdieningen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • je favoriete burgerbroodje
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram verse munt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • zwarte peper
  • komijnpoeder
  • chilivlokken
  • romaine sla
  • minstens 2 schijfjes jalapeñopeper
  • twee plakken oude kaas
  • ketchup
  • goede mosterd
  • een augurk in plakjes
  • 250 gram dikke yoghurt
  • 1/2 komkommer
  • grof zeezout
  • zwarte peper
  • goede olijfolie

Bereiding

  1. Je begint met de saus, want die vergt nogal wat voorbereiding. Neem een oude (maar schone!) theedoek en een zeef en een lekbak. Zet de zeef bovenop de lekbak, leg de theedoek erin en giet daarop de yoghurt. Dek af en zet in de koelkast. Laat het vocht ongeveer 6 tot 12 uur uit de yoghurt lekken. (Het is niet erg als er een barst in het oppervlak van de yoghurt komt tijdens het uitlekken of dat het te droog lijkt: de komkommer compenseert dat ruimschoots.)
  2. Ondertussen snij je de komkommers. Lepel de zaadlijsten eruit en snij het in plakjes. Besprenkel met grof zeezout en zet het minstens een uurtje weg. Na dat uurtje spoel je de komkommer af en laat je het uitlekken op keukenpapier. Daarna verder klein snijden.
  3. Neem de yoghurt uit de koelkast en schep alles uit de theedoek in een kommetje. Snijd wat blaadjes van de munt (niet alles!) en doe erbij, voeg ook de komkommer toe en knijp een teen knoflook fijn. Roer door elkaar en voeg naar smaak peper toe. Roer er als laatste een drupje van je beste olijfolie door. De saus is nu klaar om te gebruiken, maar het is nóg lekkerder als ie nog een tijdje in de koelkast staat.
  4. Dan de burgers. Laat het gehakt ietwat op temperatuur komen. Snipper ondertussen de ui fijn, net als de rest van munt en pers een teen knoflook. Neem 2 tot 3 schijfjes (of als je van pittig houdt, zoveel je wil) jalapeñopepers uit de pot en snij ze fijn. Je kunt de zaadlijsten eventueel verwijderen, als je een beetje een mietje bent.
  5. Doe de ui, munt, knoflook en peper bij het gehakt in een schaal. Voeg flink wat zwarte peper, een halve eetlepel komijnpoeder en een flinke snuf gedroogde chilivlokken (uit zo’n draaigeval) toe. Mix het gehakt met alle ingrediënten en maak er twee behoorlijke burgers van. Niet te dun en plat hoor!
  6. Ondertussen heb je je griddle een klein beetje ingevet en lekker heet gemaakt. Rooster de burgers zoals je gewend bent. Als de burgers nagenoeg gaar zijn, mik je er een plak oude kaas op en laat je die smelten door een voorverwarmde kom of een deksel over de burgers te doen.
  7. Snij je broodjes open en toast de binnenkant kort op je hete griddle. Haal ze gerust even langs wat vleesvet, dat is lekker!
  8. Als ze lichtbruin getoast zijn en de burgers vrijwel klaar, kun je je burgers gaan bouwen. Je begint met een lik ketchup en mosterd en legt daarna een frisse plak romaine sla op je broodje. Daar leg je de burger op. Afmaken met een paar plakjes augurk en een flinke lepel van de yoghurt-komkommer saus en klaar ben je!