Aan het begin van de zomer was ik in Berlijn waar meteen duidelijk werd wat the next thing in de wereld van burgers is: Aziatische burgers. Dat inspireerde me om zelf aan de slag te gaan met een burger met een Aziatisch tintje. Met als belangrijkste elementen koriander en een limoen-chilimayonaise (maar er zit nog veel meer lekkers op!).

Het lastige is dat elk recept dat ik zelf bedenk een naam nodig heeft. Nu was Aziatische Burger de eerste suggestie die in mij opkwam, maar die vind ik eigenlijk gewoon fucking saai. Daar komt bij dat ik vast nog een aantal andere Aziatische burgers ga maken. En dus werd het Asian Adventure Burger. Gewoon omdat het kan. En omdat het eten nogal een avontuur bleek…

Asian Adventure Burger

Ingrediënten

  • 250-300 gram rundvlees (bijv. runderriblap)
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 plakjes smeltkaas (met cheddar)
  • 1 volle eetlepel ketjap
  • 1/2 ui
  • 1/4 rode paprika
  • 1/2 groene peper
  • 2 paksoibladeren
  • een paar plakjes augurk
  • enkele blaadjes verse koriander
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1/2 limoen
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper

Bereiding

  1. We beginnen met het vlees. Maal dat fijn met een gehaktmolen en meng er een beetje zout en peper doorheen. Maak er vervolgens twee mooie burgers van met behulp van een kookring van 10-12 centimeter. Dek de burgers af en zet ze in de koelkast.
  2. Meng in een schaaltje de mayonaise met het sap van de halve limoen en de gemalen chilipeper.
  3. Snijd de ui in dunne reepjes en doe hetzelfde met de paprika. De groene peper mag in schijfjes.
  4. Halveer de hamburgerbroodjes en gril ze even in een gloeiend hete koekenpan. Vervolgens is het handig om eventuele kruimels even uit de pan te vegen met een stukje keukenpapier.
  5. Zet de pan weer op het vuur en zorg dat hij goed heet is. Giet een beetje olie in een hoekje en leg daar de ui in. De burgers mogen vervolgens in het midden van de pan. Bak de burgers drie minuten en draai ze om. Roer ook regelmatig de ui door elkaar.
  6. Als er weer drie minuten voorbij zijn, giet je de ketjap bij de burgers en haal je ze er even doorheen. Draai ze vervolgens om en leg de kaas er op. Dek de pan af met een grote metalen kom en een deksel en laat de kaas in een halve minuut smelten.
  7. Bouw de burger: begin met een paksoiblad, dan de burger en dan de ui. Daarop leg je de paprika, peper en augurk. De limoen-chilimayonaise verdeel je vervolgens over de burger en voor je de bovenkant van het broodje er bovenop legt, gaat de verse koriander erop.