Het weer van de afgelopen week vraagt maar om één ding: een barbecuerecept. Dus vandaag zet ik de bacon-barbecueburger op het menu. Een redelijk simpele burger met als geheime ingrediënten: verse barbecuesaus en een dikke plak gegrilde bacon. En daarnaast natuurlijk de heerlijke grilsmaak die je alleen kunt creëren met een barbecue.

Twee gratis tips: eventueel kun je de dubbele hoeveelheid barbecuesaus maken en de helft in de koelkast bewaren voor een volgende barbecue. Daarnaast is het slim om de barbecue goed te gebruiken als je hem toch aan hebt staan. Je kunt er groentespiezen op grillen (met bijvoorbeeld champignons, courgette, aubergine, paprika en ui) en als je uitgegeten bent, kun je marshmallows roosteren als toetje. Dat is sowieso het beste aan een barbecue, bijna beter dan een burger (schreef ik dat nu echt?!)

Bacon-barbecueburger

Ingrediënten

  • 2 hamburgerbroodjes
  • 250 gram versgemalen rundergehakt
  • 2 dikke plakken gerookte spek of bacon (3-4 mm dik)
  • 2 grote slabladeren
  • 1 tomaat
  • een paar plakjes augurk
  • 1 ui
  • 1/4 rode paprika
  • 1 bosknoflook
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1/2 theelepel mosterd
  • half blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 300 milliliter water
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder

Bereiding

  1. Een belangrijk onderdeel van de burger is verse barbecuesaus. Hiervoor versnipper je de ui en de rode paprika. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd het pepertje zo fijn mogelijk.
  2. Zet een steelpannetje op het vuur en doe er een beetje olie in. Bak hierin rustig de helft van de ui, paprika en de rode peper. Pers de tenen knoflook uit en voeg die ook toe.
  3. Na drie minuten doe je er de tomatenpuree, mosterd, azijn en worcestersaus bij. Meng het goed door elkaar en voeg de suiker toe en vervolgens scheutje voor scheutje het water, terwijl je roert.
  4. Laat de soep die je nu hebt lekker doorkoken, totdat het een dikke saus is. Dit duurt minstens een kwartier. Vergeet niet regelmatig te roeren.
  5. Ondertussen kun je de burgers maken. Draai het gehakt van bijvoorbeeld een runderriblap als je dat nog niet hebt gedaan. Snijd de bosknoflook zo fijn mogelijk. Meng dat samen met de rest van de ui, de paprikapoeder en wat zout door het vlees.
  6. Druk het vlees plat tot twee burgers met behulp van een kookring van 10-12 centimeter. Dek de burgers af in de koelkast.
  7. Tijd voor het leuke deel van dit recept. We gaan barbecueën. Doe een mengsel van houtskool en briketten in de barbecue, leg er aanmaakblokjes tussen en steek hem aan. Als het goed is, is het nu een kwestie van wachten tot de kolen goed gloeien en de barbecue klaar is voor gebruik.
  8. Snijd de broodjes doormidden, snijd de tomaat in plakjes en zorg dat de bacon, augurk, en de slabladeren klaarliggen. Haal de burgers uit de koelkast en smeer ze aan beide kanten in met de barbecuesaus. Niet alle saus gebruiken, want je hebt straks nog meer nodig.
  9. Gril de snijvlakken van de broodjes heel kort op de barbecue. Vervolgens leg je de burgers en de bacon er op. Ik werk daarbij graag met een aluminium grilbakje, maar gewoon direct op het rooster is uiteraard ook prima
  10. Blijf er bij staan en let goed op of de boel niet te hard gaat. In dat geval moet het rooster omhoog. In principe kun je zowel de burgers als de bacon in 3 minuten per kant mooi grillen op een hete barbecue, maar het kan ook slechts 2 of juist 4 minuten per kant kosten.
  11. Bouw de burger: brood, sla, vlees, bacon, tomaat, augurk, barbecuesaus, brood. Geniet!

Op de barbecue