Vorig jaar at ik op het vliegveld van Houston een Baconator van Wendy’s. De ideale burger voorafgaand aan een lange vlucht. Het is een dubbele burger met heel veel bacon. Fastfood-technisch kan het eigenlijk niet beter. Aangezien je hier geen Wendy’s hebt en omdat het burgervlees zelf veel beter kan maken, heb ik een poging gedaan om de Baconator na te maken.

Het is geen exacte kopie, maar ik heb wel wat moeite gedaan om hem lekker ongezond te houden. Zo eet je alles bij elkaar maar liefst 250 gram vlees en zitten er geen groentes op. Gezond eten kan morgen wel weer!

Baconator

Ingrediënten

  • 250 gram runderriblap
  • 150 gram biefstuk
  • 2 goede hamburgerbroodjes of witte bolletjes
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 4 plakjes cheddar
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 4 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel HP sauce
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel Worcestersaus
  • paar druppel tabasco

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van de burgers. Hiervoor snijd je de riblap en biefstuk in stukken en draai je er met een gehaktmolen mooi burgervlees van.
  2. Meng de paprikapoeder, komijn en koriander samen met wat zout door het vlees. Vorm er vervolgens vier dunne burgers van door het vlees in een kookring van 10 tot 12 centimeter te drukken. Dek de burgers af met plasticfolie en zet ze in de koelkast.
  3. De burgers en bacon gaan qua smaak perfect samen met een barbecuesaus. Meng hiervoor de ketchup, HP sauce, honing, Worcestersaus en tabasco door elkaar.
  4. Zet een koekenpan met een dikke bodem op het vuur. Als hij goed heet is leg je er 4 plakjes ontbijtspek in. Bak het in een halve minuut lichtbruin en keer om. Haal de plakjes er daarna uit en leg ze op een velletje keukenpapier. Bak de andere vier plakjes op dezelfde manier.
  5. Laat de pan met het vet op het vuur staan. Snijd de broodjes doormidden en leg ze met de snijvlakken naar beneden in het vet van het spek in de pan. De zoute smaak van het spek trekt hierdoor een beetje in het broodje, wat echt heel lekker is. Na een half minuutje haal je broodjes uit de pan en zet je het vuur uit.
  6. Laat de pan een klein beetje afkoelen en veeg hem dan goed schoon met keukenpapier of was hem even af. Zet de pan vervolgens weer op hoog vuur.
  7. Haal de burgers uit de koelkast en leg ze in de hete pan. Bak ze twee minuten en draai ze dan om. Leg vervolgens na weer zo’n twee minuten bakken de plakjes kaas op de burgers en dek ze af met een metalen kom of anders een deksel. Na een half minuutje is de kaas als het goed is gesmolten en zijn je burgers klaar voor het beter bouwwerk.
  8. Leg op elk broodje een burger met kaas en leg vervolgens twee plakjes bacon op elke burger. Daarop komt weer een burger met twee plakjes bacon. Verdeel vervolgens de saus over de twee burgers en leg de bovenkant van het broodje erop.
  9. Voel hoe je aderen dichtslibben terwijl je geniet van de burger!

Bacon in de pan