Burgers en barbecue zijn een perfecte combinatie, omdat uiteindelijk niets lekkerder is dan burgers van een grill. Waarbij het vet uit de burger lekt en zorgt voor vlammetjes die de buitenkant van de burger nog net wat beter dichtschroeien. Je snapt wel wat ik bedoel.

Maar in Nederland is het het grootste deel van het jaar geen barbecueweer. Dan kun je alsnog een midwinterbarbecue organiseren. Of de smaak van de barbecue naar je warme keuken halen. Voor die laatste optie is dit recept: een overheerlijke barbecueburger, gewoon uit de pan, met gegrilde groenten en een supersimpele barbecuesaus.

Die barbecuesaus uit dit recept is trouwens echt één van mijn favoriete minireceptjes. Je maakt hem in minder dan een minuut en hij heeft maar vier ingrediënten nodig. Hij is lekker met allerlei soorten vlees en ook warm heerlijk (eventueel met wat gefruite ui en knoflook).

Barbecueburger met gegrilde groenten

Ingrediënten

 • 300 gram runderriblap
 • 200-250 gram biefstuk
  (als je geen gehaktmolen hebt is 500 gram rundergehakt van de slager een alternatief)
 • 2 flinke theelepels zoet paprikapoeder
 • 4 Italiaanse bollen of grote hamburgerbroodjes
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 rode ui
 • 1/3 courgette
 • 4 eetlepels uienchutney
 • 8 plakjes ontbijtspek of bacon
 • 4 plakjes cheddar
 • 3 eetlepels ketchup
 • 1 eetlepel HP Sauce
 • 1 eetlepel zoutarme sojasaus
 • 1 theelepel tabasco

Bereiding

 1. We beginnen met de barbecuesaus, die kun je maar af hebben. Doe 3 eetlepels ketchup, een eetlepel HP Sauce, een eetlepel zoutarme sojasaus en een theelepel tabasco in een kom of mok en roer het door elkaar. Klaar is de saus. Nee echt, dat was het. We gaan andere dingen doen. Zet hem maar even aan de kant.
 2. Snijd de courgette in plakjes van een halve centimeter dik. Vervolgens snijd je de paprika in grove stukken of gehalveerde repen. De halve ui mag in vieren (één keer horizontaal en één keer verticaal)
 3. Snijd de runderriblap en biefstuk in stukken en draai deze met een gehaktmolen tot mooi hamburgervlees. Gewoon gehakt kopen en deze is stap overslaan is toegestaan (eigenlijk is alles wat je anders wilt doen dan in het recept toegestaan).
 4. Voeg een flinke snuf zout, wat peper en 2 theelepels paprikapoeder toe. En als je van smaak houdt, daarna stiekem nog een beetje extra. Kneed het door het vlees, totdat je het idee hebt dat al het vlees een beetje oranje is geworden.
 5. Verdeel het vlees in vier gelijke delen. Protip: eerst in tweeën delen en die twee helften weer in tweeën. Maak er ballen van en druk die plat tot burgers van 10-12 centimeter. Een kookring gebruiken van die grootte maakt het leven nog makkelijker.
 6. Verhit een koekenpan met een dikke bodem op laag vuur. Bak hierin het spek gedurende zo’n 10 minuten tot het mooi bruin en krokant is. Leeg het op een bordje aan de kant.
 7. Maak de koekenpan met een stuk keukenpapier even goed schoon. Zet hem vervolgens op hoog vuur. Snijd de broodjes doormidden en grill de snijvlakken een minuutje in de pan tot ze mooi bruin zijn.
 8. Zet een grillpan op hoog vuur. Gooi hier als hij goed heet is de groente in. Sprenkel er wat olie overeen en strooi er wat zout en peper op.
 9. Haal met een keukenpapiertje de kruimels uit de koekenpan en zet hem weer op hoog vuur. Leg de burgers er in en bak ze drie minuten per kant. En nu komt het beter multitaskwerk. Ondertussen moet je ook regelmatig met de grillpan schudden om de groenten om te keren. Je kunt het.
 10. Als de burgers klaar zijn, leg je de plakjes cheddar er even op. Dek de pan af met een deksel om te zorgen dat de cheddar mooi egaal smelt. Als het er lekker uitziet, is het ook lekker (en dus klaar).
 11. Smeer de uienchutney op de onderste helft van de broodjes. Leg op elk broodje een burger, twee plakjes gebakken spek en een kwart van de gegrilde groenten. Verdeel de barbecuesaus over de burgers en leg de andere helften van de broodjes erop.
 12. Denk aan lange, zwoele zomeravonden en geniet van je barbecueburger!